VIDEO / Concediul forțat al bugetarilor se amână până pe 17 aprilie

06 Aprilie 2020 15:06 605 0 Ultima modificare 06 Aprilie 2020 16:30

După ce a luat decizia ca bugetarii să-și reia activitatea de astăzi, guvernul a făcut un pas înapoi. Bugetarii vor avea zile libere în perioada 7-17 aprilie. Anunţul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu, după şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale. El a precizat însă că aceste zile vor fi recuperate ulterior.

„S-a decis ca în perioada 7-17 aprilie să fie declarate zile de odihnă pentru toate unităţile din sectorul bugetar şi instituţiile, autorităţile publice la autogestiune, cu excepţiile care au fost valabile şi pe parcursul săptămânii precedente, adică: instituţiile medico-sanitare, autorităţile administrative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Deosebirea e că pentru perioada următoare instituţiile de învăţământ de toate nivelurile de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional-tehnic, superior de învăţământ, extraşcolar şi de învăţământ special vor desfăşura procesul educațional la distanţă, pentru ei nu se stabilesc zilele libere”, a specificat premierul.

Potrivit lui Ion Chicu, zilele libere vor fi recuperate, iar după necesitate, această perioadă poate fi extinsă şi după Paştele Blajinilor. Totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice.

„Aceste zile sunt libere, dar vor fi recuperate. Probabil va trebui o perioadă oarecare să revenim la regimul de muncă de şase zile, dar pentru a recupera zilele acestea, şi pierderile pe care le are ţara şi sistemul, aşa cum au muncit cetăţenii cu mulţi ani în urmă, cred că putem şi noi, dacă va trebui. Conducătorii instituţiilor pot convoca la serviciu un număr limitat de angajaţi, pentru a soluţiona o problemă sau alta”, a spus premierul.

De asemenea, în decizia Comisiei de astăzi este prevăzută păstrarea salariului pentru perioada zilelor libere.

La recomandarea epidemiologilor, medicilor şi Ministerului Sănătăţii, Comisia Situaţii Excepţionale a decis sistarea activităţii serviciilor de coafură şi înfrumuseţare. De mâine, această activitate este sistată, deoarece, potrivit premierului, „prezintă risc de răspândire a acestui virus”.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte