Ministerul Sănătății îi scrie Avocatului Poporului că, eufemistic vorbind, „declarațiile nu s-au dovedit a fi bine argumentate”

25 Martie 2020 15:21 146 0

După ce Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a expediat un demers către Comisia Națională pentru Situații Excepționale și premierul Ion Chicu privind siguranța personalului medical, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale (MSMPS) a venit cu o reacție în acest sens.

Potrivit Ministerul Sănătății, declarațiile făcute de către Ombudsmanul Mihail Cotorobai despre faptul că majoritatea personalului medical intenționează să demisioneze din cauza lipsei echipamentelor de protecție, nu s-au dovedit a fi bine argumentate, transmite stiri.md.

„Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii Avocatului Poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul.

Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducea acestora nu a venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente”, se arată în reacția Ministerului Sănătății.

De asemenea, ministerul a precizat faptul că instituțiile medicale implicate în combaterea virusului COVID-19 dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical.

Astfel, pentru a evita în viitor promovarea unor informații eronate, MSMPS a venit cu câteva precizări:

1. Managerii instituțiilor medico-sanitare sunt direct responsabili de asigurarea funcționalității instituțiilor medicale, care include: personal medical, medicamente, echipamente de protecție și consumabile. Așadar, dacă întâmpină probleme cu stocul de materiale, anunță imediat ministerul și se intervine operativ.

2. Începând cu 25 februarie, instituțiile medicale raportează săptămânal Ministerului despre asigurarea cu echipamente de protecție și medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituțiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecție, consumabile și medicamente.

3. În vederea elucidării informațiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât societatea să fie informată corect și cu date verificate.

4. Totodată, menționăm că MSMPS întreprinde măsuri continue de asigurare a sistemului cu echipamente, medicamente și consumabile.

Știri.md reamintește că Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a solicitat autorităților, printr-un demers, identificarea unor fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției medicilor implicați direct în combaterea COVID-19.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte