Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

”Iarba verde de acasă”, ”Descoperim destine”, ”Întâlniri cu prietenii”

10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC

 

PDM propune reglementarea prin lege a călătoriilor gratuite pentru victimele represiunilor

13 Februarie 2020 16:43 221 0 Ultima modificare 13 Februarie 2020 16:48

Partidul Democrat a înregistrat o inițiativă legislativă în Parlament care prevede călătorii gratuite în transportul public pentru victimele represiunilor politice.

Dacă legea va fi promovată, nu va mai fi la latitudinea consiliilor locale stabilirea sau anularea acestor gratuități. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Anul acesta, victimele deportărilor din capitală s-au pomenit că nu mai au dreptul să circule gratuit în transportul public.

Presiunile politice din iulie 1949 rămân o tragedie pentru neamul nostru și este datoria noastră să ne îngrijim de cei care au avut de suferit”, a spus Pavel Filip.

Acesta a menționat că, în perioada când a ocupat funcția de ministru, a încercat să facă cât a putut pentru victimele deportărilor.

Aici a specificat aprobarea, în 2018, a unui pachet social pentru acești oameni. Acel pachet social prevedea majorarea alocațiilor lunare de la 100 la 500 de lei. Ajutorul material a crescut până la o mie de lei.

Deportații au obținut dreptul de a beneficia de tratamente de reabilitare la spitalul Guvernului. PDM contează pe susținerea tuturor fracțiunilor parlamentare în promovarea inițiativei.

„Sper să reușim să aprobăm acest proiect de lege cât mai repede, așa ca să corectăm o nedreptate care li s-a făcut celor peste două mii de deportați din capitală”.

La sfârșitul anului 2019, Consiliul municipal Chișinău a exclus victimele represiunilor politice din lista categoriilor de cetățeni care se bucură de călătorii gratuite în transportul urban.

Municipalitatea susține că a făcut acest lucru bazându-se pe recomandările Curții de Conturi, care spus să includă în decizia Consiliului municipal doar acele categorii care sunt stabilite prin lege.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte