Proiect finanțat de DEPARTAMENTUL PENTRU RELAȚIA CU REPUBLICA MOLDOVA
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Cinci deținuți internați la Pruncul riscă să moară în închisoare

13 Februarie 2020 16:11 434 0 Ultima modificare 13 Februarie 2020 16:12

Cinci deținuți bolnavi de cancer, internați în stare gravă la spitalul Penitenciarului Pruncul, riscă să decedeze în închisoare, din cauza că instanțele de judecată tergiversează procesul de eliberare condiționată a acestora.

Problema a fost semnalată de către medicul-șef al instituției membrilor comisiei parlamentare a drepturilor omului și relații interetnice, care au mers miercuri, 12 februarie, într-o vizită inopinată la spitalul de tip penitenciar.

Solicitată de IPN, deputata Doina Gherman, președinta comisiei, a spus că instituția penitenciară a transmis demersurile necesare privind eliberarea acestora încă în luna iulie anul trecut, însă cu regret lucrurile nu s-au mișcat.

„Acești oameni suferă acolo. Ei au nevoie de supraveghere și de asistență medicală 24/24. Instituția nu poate să-i asigure cu așa asistență”, a spus deputata.

Potrivit Doinei Gherman, în cadrul vizitei s-a constatat că toate demersurile care au fost făcute pe astfel de cazuri au eșuat, iar deținuții bolnavi în loc să-și petreacă ultimele zile din viață alături de familie, decedează în penitenciar.

„Și asta este extrem de grav. Toate cazurile de fapt au fost așa. Pentru că durează foarte mult”, afirmă Doina Gherman.

Deputata susține că se va înainta o inițiativă legislativă prin intermediul căreia se va cere să fie examinate în mod prioritar astfel de cazuri pe viitor, pentru a evita tergiversarea examinării demersurilor, iar oamenii să nu mai moară în penitenciare.

Deputații comisiei parlamentare a drepturilor omului și relații interetnice în fiecare zi de miercuri, după ședința comisiei, merg în vizite inopinate la câte un penitenciar.

Potrivit lor, comparativ cu alte penitenciare vizitate până acum, la Pruncul condițiile de detenție sunt cât de cât adecvate. Blocurile sunt de tip sovietic, neajustate în spiritul drepturilor omului, însă situația este ceva mai bună decât în Penitenciarul de la Cricova sau Penitenciarul numărul 13, de exemplu.

Până acum membrii comisiei au vizitat cinci instituții penitenciare, iar scopul este să fie vizitate toate, deoarece în adresa comisiei parvin multe petiții și plângeri din partea deținuților, care vizează condițiile inumane și tratamentele degradante.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte