Proiect finanțat de DEPARTAMENTUL PENTRU RELAȚIA CU REPUBLICA MOLDOVA
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Carton, în loc de geam! Reacția autorităților privind starea ambulanței de la Florești

13 Februarie 2020 12:58 297 0 Ultima modificare 13 Februarie 2020 13:06

După ce presa a mediatizat cazul de la Florești, în care o ambuanță distrusă a preluat din satul Cuhureștii de Jos un copil de doar două luni pentru a-l transporta în secția de reanimare a spitalului raional, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a venit cu o reacție.

Potrivit responsabililor din cadrul instituției, mașina care a ajuns la pacient ar fi una „de rezervă” și a fost folosită întrucât cea de model Sobol se afla la reparație, în orașul Bălți.

„În jurul orei 11:00, în timpul deplasării spre spital cu un pacient pentru internare, Echipa PAMU Cuhureștii de Sus a primit o solicitare de transport asistat medical pentru un copil de două luni din satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești.

În drum spre solicitare a căzut geamul de la șofer la ușa ambulanței. La fața locului, felcerul a acordat primul ajutor medical copilului, atribuind acestei solicitări Cod Roșu.

A fost luată decizia de a transporta urgent copilul la spital. În acest timp, șoferul încerca să repare geamul cu materiale disponibile”, se arată în comunicatul CNAMUP.

Totodată, responsabilii de acolo au ținut să precizeze că, pentru primul semestru al anului 2019, urmare a suportului acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parcul de ambulanțe a instituției urma să fie reînnoit cu 168 autosanitare noi, inclusiv 35 autosanitare de tip C (TIM – terapie intensivă mobilă), achiziționarea cărora nu este efectuată până la moment.

Totuși, potrivit CNAMUP, fosta conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a stopat procesul de achiziționare a autosanitarelor, atribuindu-i suspiciuni de corupție.

Precizări referitor la cazul mediatizat despre ambulanța cu geamul spart Pe data de 11 februarie curent, ambulanța,...

Publicată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe Miercuri, 12 februarie 2020

Recent, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat oficial că procesul de procurare a ambulanțelor a fost unul transparent, în limitele cadrului legal. Mai mult, aceasta a anunțat că acest contract nu va mai fi reziliat, întrucât nu ar exista niciun dosar penal în acest sens. 

Amintim că la mijlocul lunii octombrie, Boris Golovin, fost deputat director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a fost reținut de oamenii legii, fiind vizat într-un dosar privind organizarea licitațiilor de achiziționare a celor 69 de ambulanțe noi.

Ulterior, acesta a fost eliberat din arest, iar instanța a decis repunerea sa în funcția de director al CNAMUP.

Mai mult, ieri, actualul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că ambulanțele vor fi, totuși, achiziționate, întrucât dosarul a fost încetat din lipsa infracțiunii.

Sursa: deschide.md

VIDEO // Carton, în loc de geam. „Luxul” în care sunt transportați pacienții la spitalul din Florești

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte