Incompetența medicilor de a ”trata” pneumonia acasă, timp de 3 zile, e apreciată de autorități drept un act de profesionalism

18 Octombrie 2019 17:19 599 0 Ultima modificare 18 Octombrie 2019 17:21

Ca pacientă a Centrului Medicilor de Familie (CMF) nr.5 Buiucani, am adresat o plângere ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco și secretarului de stat, Boris Gîlca, în legătură cu abuzul și atitudinea iresponsabilă față de actul medical al Svetlanei Ungureanu și Alei Balan, pe care l-am constatat, după ce am apelat la serviciile lor, la îmbolnăvirea de pneumonie. Am solicitat factorilor decizionali să remedieze această stare de lucruri, pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate și a prestației cadrelor medicale de familie ale policlinicii menționate.

Am dori ca acestea să trateze cu mai multă responsabilitate și profesionalism pneumonia și să fie înlăturați cei fără nivel moral și profesional din sistem. Deși legislația este permisivă în această privință, i-am îndemnat să rămână fideli principiilor etice ale meseriei de medic. Nu am avut un răspuns de la minister, ci de la noua șefă a Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, Tatiana Bucearschi, care nu consideră, cel puțin, inoportună tratarea pneumoniei cu febră la domiciliu.

Policlinica nr.5 Buiucani, cu doctori de familie sub așteptări

Pe 13 mai a.c., m-am prezentat la policlinică, cu febră și tuse grea, pentru efectuarea investigației radiologice. Aceasta a fost posibilă după o coadă imensă sub ușa cabinetului de la parterul Policlinicei nr.12 și o oră și jumătate de așteptare extrem de dificilă.

Mi s-a depistat pneumonie. Fără programare, am fost nevoită să ”deranjez” medicul de familie Ungureanu, care a refuzat categoric în acel moment să mă examineze, deși aveam febră și mă simțeam extrem de rău. A motivat că mai sunt doi pacienți cu programare, deși aceia mi-au permis să intru în biroul doctorului. Dna Ungureanu mi-a recomandat în starea în care eram să caut prin policlinică medicul de gardă din acea zi sau să aștept. A aștepta sub ușa acesteia e o mare problemă de timp, mai ales, când ești cu febră.

Medicul de gardă din acea zi – Ala Balan – s-a dovedit a fi mult sub așteptări. Mi-a recomandat 10 injecții CEFAMED (antibiotic), pe care urma să mi le administreze la policlinică, indiferent că am sau nu febră, mă pot sau nu deplasa acolo ori să caut asistent medical acasă, chestiune foarte dificilă. Nu puteam umbla pe drumuri. După trei zile, urma să revin la control. Starea mi se înrăutățea, febra nu scădea și injecțiile puse acasă nu aveau niciun efect. Abia joi, 16 mai, grație medicului de gardă din acea zi, Maia Calmîc și a medicului pneumonolog Sofia Grecu, am fost spitalizată și mi s-a aplicat tratamentul cu întârziere.

Iresponsabilii din sistem, susținuți la nivel înalt

După tratamentul spitalicesc, am depus o plângere conducerii Centrului Medicilor de Familie nr.5 Buiucani, în legătură cu neprofesionalismul doctorițelor pomenite și, ca urmare, șefa Secției medicilor de familiei, Marina Mocreac, și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și m-a implorat să nu fac public acest caz. Am anunțat-o, că renunț la specialista S. Ungureanu, apreciată drept ”un medic de familie foarte bun” de instituția respectivă și chiar distinsă, recent, cu diplomă pentru mare performanță profesională. Apoi, în loc să se schimbe situația în bine, în speranța de a-mi găsi un doctor de familie, cel puțin, mai responsabil, a urmat oribila ”solidarizare a breslei”.

Solicitată dintâi A. Ciobu, m-a refuzat, învinuindu-mă că ”nu am găsit limbă comună cu cel mai bun medic” și ea nu vrea să-mi fie doctor de familie. Ulterior, I. Tuchilă, un alt cadru medical de acolo, mi-a spus că are ”foarte mulți pacienți” și nu mă poate ajuta... În aceste condiții, șefa Secției M. Mocreac, a insistat asupra unei singure soluții - să apelez la serviciile unei alte policlinici!

De ce pacienții se tem să reclame abuzurile

Tot de la angajații CMF nr.5 Buiucani, am aflat că reprezint un caz ”unic” de plângere față de prestația unui medic de familie ”EXTREM de lăudat”. Nu și de pacienți! Pacienții noștri sunt neputincioși în fața fenomenului descris mai sus, mai ales, bătrânii rămași fără familiile emigrate ori cei solitari. Ce face o persoană în etate sau o mamă cu un micuț, purtați pe drumuri și hărțuiți de un medic precum Ungureanu sau Balan?! Unora li se scurtează viața, indubitabil…

Ca răspuns la plângere, Tatiana Bucearschi, șefa ajunsă ca prin minune, înainte de alegeri, în fruntea Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, în urma unui concurs cu un singur candidat, consideră drept adecvat tratamentul la care am fost supusă din partea medicilor de la CMF nr. 5 Buiucani. Și nu se arată deloc preocupată de faptul, că pacienții cu febră trebuie să aștepte ore în șir sub uși pentru o radiografie sau că medicii de familie îi poartă pe drumuri. Mă întreb retoric: avem la ora aceasta oameni care să lichideze debandada din medicină și să ne bucure cu o reformă veritabilă?! Cum să mai luptăm cu asemenea personaje, de care depinde viața și sănătatea?

  Angelina Olaru

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte