CC: JUDECĂTORII NU-ȘI POT REVIZUI DECIZIILE // VIDEO

09 Octombrie 2019 18:33 215 0 Ultima modificare 09 Octombrie 2019 18:43

Judecătorii nu-și pot revizui propriile decizii. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de Curtea Constituțională, după ce avocații fostului premier Vlad Filat au cerut magistraților să explice prevederile Codului de Procedură Penală care stabilesc incompatibilitățile legiuitorilor la rejudecarea cauzelor penale.

Înalta Curte a explicat că judecătorii care au declarat o persoană vinovată de comiterea unei infracțiuni nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței acesteia. Prin urmare, același judecător urmează să fie înlăturat de la reexaminarea dosarului.

Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate ar fi clare și previzibile.

Apărătorii lui Vlad Filat au depus sesizarea după ce au cerut Judecătoriei Chișinău recuzarea magistraților care au adoptat decizia de condamnare a fostului prim-ministru, motivând că aceștia nu pot participa la rejudecarea cauzei penale înaintate pe numele fostului lider al liberal-democraților.

Vlad Filat a fost reți­nut în octom­brie 2015, după ce Ilan Șor a depus un autodenunț în care a declarat că i-ar fi oferit fostului premier mită de 250 de milioane de dolari.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte