74 de ani de la Hiroshima, iar cursa înarmărilor continuă

07 August 2019 11:30 945 0 Ultima modificare 07 August 2019 11:32

6 august 1945, o zi considerată una dintre cele mai întunecate zile din istoria lumii. Este ziua când prima bombă atomică din lume, „Little Boy” -cum era numită- a fost aruncată peste orașul japonez Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki. 
O amintire pentru o mare pierdere a umanității.

Germania descoperise fisiunea nucleară, fiind interesată de fabricile de apă grea din Norvegia, ceea ce îi neliniștea crunt pe americani. Îngrijorat de atrocitățile la care erau supuși evreii din Europa, din ordinul lui 
Adolf Hitler, precum și de posibilitatea creării unei bombe nucleare, fizicianul maghiar-evreu Leó Szilárd a luat legătura cu fizicianului Albert Einstein. Acesta din urmă îl avertizează pe președintele SUA, Franklin D. Roosevelt, de intențiile Germaniei printr-o scrisoare. Astfel s-au pus bazele Proiectului Manhattan, proiect la care a lucrat și Einstein.

Proiectului Manhattan, programul american care urmărea din 1939 dezvoltarea primei arme nucleare, a avut ca rezultat Little Boy . În urma atacului japonezilor din 1942 asupra flotei americane aflată la baza navală Pearl Harbour și implicarea Americii în Al Doilea Război Mondial, în dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8:15, bombardierul Enola Gay, pilotat de Colonelul Paul Tibbets de la baza aeriană 393d Bomb Squadron, Missouri Statele Unite, a lansat bomba deasupra orașul japonez Hiroshima, 
ucigând aproximativ 140.000 de oameni.

Norul ciupercă provocat de explozia aruncării celei de-a doua bombe atomice, „The Fat Man”, deasupra orașului Nagasaki s-a ridicat la 18 km (sau 11 mi = 60,000 ft) în atmosferă deasupra hipocentrului. Sursa foto: ro.wikipedia.org

În amintirea victimelor celor două atacuri, au fost instituite „Ziua Hiroshima” – ziua mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare (6 august) şi „Ziua Nagasaki” (9 august), marcate anual la nivel mondial.

Doar că, se pare, că omenirea a uitat nenororicirile produse în august 1945. Săptămâna trecută, pe 2 august, s-a încheiat perioada de preaviz pentru retragerea americanilor din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), urmare a încălcării acordului de către ruși, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729.

Preavizul de este data la care , procesul de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acţiune ce sporeşte temerile privind o nouă cursă a înarmării, informează postul BBC.

Sursa: newstrack.ro

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte