Certificatul medical a fost exclus din lista actelor prezentate la admiterea la studii

18 Iulie 2019 12:13 751 0 Ultima modificare 18 Iulie 2019 12:14

Certificatul medical a fost exclus din lista actelor obligatorii prezentate la admiterea la studii. Un ordin în acest sens a fost semnat de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, transmite MOLDPRES.

„De astăzi, nimeni nu va mai solicita certificat de sănătate la admiterea la studii, deoarece este exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior”, a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Excepție vor fi specialitățile care necesită condiții fizice speciale. Astfel, tinerii care vor dori să devină militari, sportivi, polițiști, pompieri, vor trebui în continuare să perfecteze certificatul medical.

Potrivit ministrului, prin excluderea obligativității prezentării certificatului medical, va fi redusă și povara pe instituțiile medicale care, pe lângă fluxul de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate.

„Fiecare absolvent are dreptul prin Constituție la studii, or, aceasta, nu depinde de starea lui de sănătate. Și noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat fără nicio condiționalitate. De asemenea, trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal, astăzi forma 086/e fiind pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor”, a argumentat Ala Nemereco. 

Instituțiile de învățământ superior din țara noastră au demarat deja sesiunea de admitere pentru noul an de studii.

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte