Mai multe universități au început sesiunea de admitere

09 Iulie 2019 10:42 591 0 Ultima modificare 09 Iulie 2019 10:43

Mai multe instituții de învățământ superior au lansat luni, 8 iulie, sesiunea de admitere în noul an de studii 2019-2020, informează MOLDPRES.

Printre instituțiile care și-au deschis deja ușile pentru absolvenții de liceu se numără Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Studii Economice din Moldova.

La Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei admiterea la studii de licență va începe pe 15 iulie. În aceeași zi va fi inițiat concursul de admitere și la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, iar la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți candidații vor putea prezenta actele începând cu 11 iulie.

Rezultatele admiterii vor fi prezentate în majoritatea instituțiilor de învățământ în a doua parte a lunii iulie – începutul lunii august.

Solicitată de agenție, șeful Serviciului informare al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc, a declarat că universitățile stabilesc în mod individual perioada admiterii și termenul de anunțare a rezultatelor. Totodată, instituțiile de învățământ determină mărimea taxei de studii.

În cazul în care în urma sesiunii de bază în unele universități vor rămâne locuri neacoperite, ele vor putea decide organizarea unei sesiuni suplimentare.

Proiectul hotărârii de guvern cu privire la planurile de pregătire a cadrelor de specialitate, cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior, pentru anul de studii 2019-2020 a fost propus spre consultări publice. Acesta prevede admiterea a 4906 de persoane ciclul I-licență, număr de locuri bugetare similar cu cel de anul precedent. La studii superioare de master este preconizată admiterea a 2 876 de persoane.

La concursul de admitere în ciclul I – studii superioare de licență pot participa persoanele care dețin diplomă de bacalaureat sau diploma de studii profesionale. Candidații au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar pot fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat.

În Republica Moldova există 17 instituții de învățământ superior de stat și 9 private. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte