Meteorologii au anunţat averse, vânt şi grindină în centrul şi sudul ţării

03 Iulie 2019 15:22 148 0

Cod Galben de instabilitate atmosferică este valabil până la finele zilei de miercuri, 3 iulie, în mare parte a ţării, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în regiunile de centru și sud se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină (15-25 litri pe metru pătrat) și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

Odată cu vremea instabilă, în ţară se va răci. Astfel, în următoarele 24 de ore, pe întreg teritoriul ţării se vor înregistra maxime termice de 25-27 grade Celsius, ziua, şi 20-22 grade, noaptea.

Specialiştii SHS afirmă că, de regulă, în luna iulie suma precipitaţiilor pe teritoriul ţării constituie în medie 53-89 mm, iar numărul de zile cu precipitaţii alcătuieşte circa 8-12 zile. Potrivit datelor observaţiilor multianuale, cea mai mare cantitate de precipitaţii  în iulie a atins 330 mm (Briceni, 2003), iar cea mai mare cantitate zilnică – 218 mm (Chişinău, 1948).

În luna iulie sunt posibile furtuni (în medie 6-9 zile), căderi de grindină (până la 1-3 zile) şi ceaţă (în medie 1-2 zile).

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

 

 

 

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte