Parteneriate pentru o lume a muncii // REPORTAJ

16 Mai 2019 16:47 181 0 Ultima modificare 17 Mai 2019 09:32

Peste 35 de mii de șomeri au fost ajutați de autorități să-și găsească un loc de muncă pe parcursul anului 2018. Totodată, pentru a încuraja persoanele care își caută un job, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a identificat peste 49 de mii de locuri vacante. Informația a fost prezentată în cadrul unei conferințe internaționale, cu genericul „Parteneriate pentru o lume a muncii în schimbare”, organizată în contextul marcării Centenarului Organizației Internaționale a Muncii.

Potrivit autorităților, în anul 2018 au fost adoptate mai multe pachete de legi, care au scopul de a încuraja persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă.

OLEG BUDZA - președintele Confederației Nationale a Sindicatelor
Pentru noi e foarte important ca fiecare salariat care muncește astăzi în Moldova trebuie să simtă obiectivele de dezvoltare durabilă care a fost elaborate și program din țară tot a fost implementat și semnat la UEM și noi considerăm că pentru Moldova este un lucru important să fie parteneriat și lumea să simtă îmbunătățirea vieții, asta este cel mai important. 

De cealaltă parte, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru a declarat că în acest an, numărul persoanelor angajate este în creștere.

AISA DOGARU - directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă
Pe parcursul anului 2018 cu suportul agenției naționale s-au angajat mai mult de 14 mii de persoane în câmpul muncii, aceasta constituie aproape 40 de procente din cei care au apelat după ajutor.

La eveniment a participat și directorul Oficiului Subregional a organizației internaționale a muncii Markus Pilgrim, care s-a arătat îngrijorat de numărul mare de tineri care sunt șomeri.

MARKUS PILGRIM - directorul Oficiului Subregional ILO
Suntem îngrijorați de numărul mare de tineri care sunt șomeri și nici nu sunt implicați în sistemul educațional. 30% din numărul tinerilor intră în această categorie. Și la fel ca în alte țări din estul Europei, se atestă problema migrării populației, care provoacă o criză pe piața muncii. 

Cu toate acestea, autoritățile de la noi, speră că noile politici vor stimula încadrarea în câmpul muncii a tuturor șomerilor.

SILVIA RADU - ministrul Sănătății, Muncii și Protecției al RM
Sunt sigură că printr-un dialog permanent cu partenerii de dezvoltare și un dialog social vom reuși să dezvoltăm un cadru de politici prin care să anticipăm schimbările în lumea muncii care urmează.

În anul 2018 au fost identificate şi înregistrate peste 49 de mii locuri de muncă vacante.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte