Gura Bâcului, satul cu cei mai mulți bicicliști // REPORTAJ

16 Mai 2019 15:40 235 0 Ultima modificare 17 Mai 2019 09:54

Satul Gura Bâcului din raionul Anenii Noi poate pretinde la titlul de localitatea cu cel mai mare număr de bicicliști din țară. Potrivit estimărilor, aici sunt peste o mie de astfel de mijloace de transport. Se deplasează pe două roți de la cei mai mici copii, până la vârstnici de 90 de ani.

Mai nou, pe ulițe poate fi văzută și o tricicletă pentru adulți. 

Sătenii din Gura Bâcului susțin că primele biciclete au apărut în localitate cu peste 80 de ani în urmă. În prezent, practic fiecare gospodărie are cel puțin un astfel de mijloc de transport. Tatiana Matcovschi recunoaște că nu-și imaginează viața fără bicicletă și o utilizează ori de câte ori are de transportat ceva.

Și primarul satului vine deseori la serviciu cu bicicleta. La intrarea în instituție a fost amenajată chiar și o parcare improvizată pentru aceste vehicule.

Mai mult de jumătate din numărul de bicicliști sunt femei, deși acestea sunt criticate, uneori, de locuitorii satelor vecine.

Sătenii nu renunță însă la vehiculele pe două roți.

Potrivit datelor oficiale, în satul Gura Bâcului, din raionul Anenii Noi, locuiesc în jur de 3.600 de oameni. O treime dintre aceștia au bicicletă.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte