Opt oraşe din R. Moldova vor realiza proiecte de revitalizare cu susţinerea Poloniei

12 Aprilie 2019 14:29 141 0

Opt oraşe din Republica Moldova vor dezvolta proiecte de revitalizare urbană, cu susţinerea financiară a guvernului Poloniei. Aceasta este o continuitate a unui program similar de care, în anul trecut, au beneficiat localităţile Bălți, Cimișlia, Comrat, Edineț, Ocnița și Ungheni, transmite MOLDPRES.

Priorităţile programului au fost discutate ieri în cadrul Conferinței internaționale "Revitalizarea urbană în Republica Moldova", unde s-a accentuat asupra cooperării moldo-polone în vederea modernizării, dezvoltării socio-economice a orașelor din Moldova și creării condițiilor decente de trai pentru cetățeni.

„Orașele sunt motoarele economiei, asigurând locuri de muncă și servicii, deținând rolul de catalizatoare ale creativității și inovării. Crearea sistemului de revitalizare a orașelor în Republica Moldova va schimba modul de planificare, finanțare, dezvoltare și guvernare a orașelor. Acest sistem se bazează pe necesitățile actuale și de perspectivă ale orașelor, ținând cont de specificul fiecărei zone în parte”, a menţionat la eveniment Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

La conferinţă a fost semnat un memorandum de înțelegere ce asigură implementarea în anul curent a opt proiecte de revitalizare urbană cu un buget total de circa 12,7 milioane de lei. Pentru cele şase proiecte pilot, derulate în anul trecut, s-au investit 11,5 mln de lei. „Sunt proiecte ce presupun acțiuni de refacere, înnoire fizică a spațiului urban, a ambianței, a vieții și relațiilor sociale", a precizat Nicolae Ciubuc.

La rândul său, Jerzy Kwieciński, ministrul Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia, a subliniat că „proiectul prevede mai multe activități orientate spre îmbunătățirea sistemului de implementare a politicii de dezvoltare regională în R. Moldova, având scopul de a contribui la sporirea coerenței sociale, economice și teritoriale a țării, prin crearea unui sistem eficient de susținere a dezvoltării locale".

Conlucrarea moldo-polonă în domeniul dezvoltării regionale are deja o experienţă bogată. Experți polonezi au oferit suport considerabil în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, au asigurat elaborarea conceptului de revitalizare urbană prin suport cuprinzător de expertiză și de instruire în pregătirea instrumentelor. De asemenea, specialiştii din Polonia au oferit consultanță administrațiilor orașelor în procesul de pregătire a unor proiecte-pilot de revitalizare a zonelor degradate.

img19002924

img19002924

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte