VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ruslan Codreanu: Ilan Șor și colegii săi nu au dreptul moral de a chema oamenii la protest

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dl Ruslan Codreanu, liderul Partidului Puterea Oamenilor. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei să punem în discuție mai multe subiecte de actualitate. Și o să vorbim astăzi despre nevoia reformei administrației publice, reforma administrativ-teritorială, despre relația dintre puterea locală și cea centrală, despre alegerile generale locale din anul 2023 și miza acestor alegeri, despre situația social-politică din țară, despre ceea ce se întâmplă pe scena politică a Republicii Moldova, ținând cont că există sau nu există un dialog între putere și opoziție, ce să înțeleagă cetățeanul din aceste proteste din inima Chișinăului care durează mai mult de 8 săptămâni, despre cât de afectată este Republica Moldova de acest război din imediata vecinătate, de invazia rusă în Ucraina. Subiecte sunt multe, haideți să le luăm pe rând.

Ruslan Codreanu: Mulțumesc tare mult pentru invitație! Onoarea-i din partea mea și sper să mă mai invitați, că subiectele pe care le avem de discutat sunt foarte multe. Cât durează emisiunea, ca să le reușim?

Vocea Basarabiei: O oră, ne încadrăm într-o oră. Dvs. cum ați defini actuala situație social-politică din Republica Moldova?

Ruslan Codreanu: Eu aș împărți-o în două: politică și socială, pentru că printr-o propoziție mi-ar fi greu s-o definesc pe cea social-politică. Cea socială este tristă, neașteptată și eu cred că ce este mai greu încă urmează să vedem. Și aici mă refer, în primul rând, la creșterea galopantă a prețurilor, urmată de creșterea tarifelor. Cea politică, iarăși, dacă ne uităm pe arena politică astăzi și apariția mai multor partide și inițiative politice noi, mai ales pe spectrul de dreapta, este o replică dată actualei guvernări și actualei conduceri a întregii țări, pentru că vorbim totuși de o putere care are 63 de mandate, are instituția guvernului, instituția procuraturii, toate instituțiile de stat și faptul că astăzi apar tot mai multe inițiative pe eșichierul de centru-dreapta, dreapta este un mesaj foarte clar că așteptările au fost prea mari și dezamăgirea este pe măsură.

Vocea Basarabiei: Dar activizarea unor partide, apariția altor partide dvs. ziceți că ar fi o nemulțumire din partea lor că cei de la guvernare fie că nu i-au luat în calcul sau că nu au ținut cont că sunt capacități umane și în alte formațiuni și că nu au fost cooptate la guvernare sau la ce vă referiți?

Ruslan Codreanu: Nu mă refer la o supărare subiectivă că nu s-au regăsit unii sau alți colegi din partidele politice în garnitura guvernamentală. Noi ca un partid politic tânăr nu de asta facem ceea ce facem și încercăm să consolidăm echipa, ba mai mult, noi am fost cei care am susținut-o la un moment dat și pe dna președintă Maia Sandu, dar eu cred că dezamăgirile și, pot să zic, aroganța care vine din partea guvernării îi face pe mulți colegi din alte partide, inclusiv pe noi, să ne activizăm, pentru că noi am tot încercat să venim cu propuneri constructive și să fim auziți pe diferite segmente. Noi nu am vorbit, de exemplu, despre energetică, pentru că nu suntem specialiști în energetică, noi nu am vorbit despre justiție, deși sunt prioritățile guvernului, dar noi am continuat să vorbim despre protecția mediului, despre educație, despre sănătate, despre economie și nu am fost auziți. Și atunci lucrurile astea, când nu ești auzit, când vezi un zid în fața ta, te fac să fii activ, te fac să vii cu inițiative mai departe și să încerci toate pârghiile pe care orice stat democratic le pune la dispoziția cetățenilor, de a se asocia și de a-și face vocea auzită.

Vocea Basarabiei: Dar îmi amintesc că pe timpuri, când Ruslan Codreanu era primar interimar, tot multe nemulțumiri veneau din diferite tabere și exista această insistență a unora că Ruslan Codreanu nu-i vede pe toți și nu ascultă de sugestiile care vin din alte tabere și că atunci era la putere Partidul Democrat și, din contra, se spunea că el creează partide ca să fie, într-un fel, sateliții guvernării.

Ruslan Codreanu: În 2015, Ruslan Codreanu a fost ales consilier municipal, iarăși cu votul a 35.000 de oameni în Consiliul municipal și după asta a devenit viceprimar și primar interimar. Critici nu sunt numai atunci când nu faci nimic, oricum există critici, eu vorbesc acum de un dialog și de un parteneriat, ceea ce lipsește actualei guvernări este dialogul și parteneriatul.

Vocea Basarabiei: Și cum vă explicați lipsa acestui dialog?

Ruslan Codreanu: Eu nu vin să zic acum că este o problemă cu creșterea prețurilor, eu vin să zic că noi nu suntem informați și nu există transparență deloc, noi suntem anunțați la ora 6 dimineață că noi deja cumpărăm energie electrică de pe malul celălalt de Prut de la o companie română privată. Noi nu suntem anunțați de ce a fost reziliat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, noi nu suntem anunțați nici astăzi măcar, și dl Spînu a declarat că el nu știe care va fi prețul la energia electrică la sfârșit de noiembrie. Adică despre ce putem vorbi?

Vocea Basarabiei: Nu, el din contra spune că la finele lunii va putea să se cunoască acest lucru.

Ruslan Codreanu: La sfârșitul lunii va putea, astăzi el nu poate să zică cât consumăm noi și cât plătim noi pentru tariful la electricitate. Or, dacă vorbim de educație, noi am fost cei mai vocali pe sectorul educației începând cu pandemia și am încercat să ajutăm și familiile care nu au avut acces la educație cu posibilitățile limitate ale Partidului Puterea Oamenilor. Asta ne-a motivat pe noi, critici, eu nu zic că noi n-am fost, noi din start când ne-am creat am spus că noi nu suntem cârcotași, nu arătăm cu degetul, noi n-am fost creați ca să dezbinăm și am chemat la unitate. Noi am fost primii care am zis că perioada de criză prin care trece Republica Moldova astăzi nu are nevoie de dezbinare, are nevoie de unitate, inclusiv astăzi noi dacă venim să zicem ceva, noi nu facem „jos” și „sus”, noi suntem împotriva la orice destabilizare în condițiile războiului pe care îl avem la hotar cu Republica Moldova, dar noi vrem să fim auziți. Noi vrem un parteneriat și un dialog și greșeala cea mai mare pe care o face actuala guvernare e că nu caută parteneri aici, pe intern, pe extern noi suntem bine – cu mâna întinsă la români, cu mâna întinsă la americani, la europeni, mulțumim pentru toate ajutoarele, dar pe intern ce facem? Stânga se consolidează, stânga crește. Cine credeți că o să aibă de câștigat din faptul că dezamăgirea populației în partidul de guvernare crește? Noi, partidele de dreapta mici? Nicidecum! Iarăși partidele de stânga și asta pe noi, cei mici, ne face iarăși să nu venim să criticăm, pentru că noi înțelegem foarte bine care este situația inclusiv politică din țară, noi am vrut să ajutăm, dar să ajutăm în sensul că noi venim cu niște propuneri și hai să le luăm în considerare. Așa cum am fost noi singurii care am lucrat pentru Codul electoral și am fost invitați de Comisia Electorală Centrală la dezbateri și toate propunerile care au venit din partea Partidului Puterea Oamenilor pe Codul electoral, mai ales ce ține de accesul candidaților independenți, au fost luate în considerare. Dar de unde am venit noi cu astfel de propuneri? Pentru că Ruslan Codreanu a încercat să candideze independent în Chișinău și n-a fost lăsat și noi lege cu lege am scris propuneri și au fost luate în considerare.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că ați spus că Republica Moldova acum mai mult e cu mâna întinsă și cere sprijin din exterior, dar fără această asistență de peste Prut, din Uniunea Europeană, de peste Ocean, credeți că Republica Moldova ar fi capabilă de una singură să depășească aceste mari probleme cu care se confruntă, dacă ne referim și la dosarul energetic, și la problema economică, probleme sociale, criză socială?

Ruslan Codreanu: Ca să răspund pe scurt, nu. Dar asta nu înseamnă că Republica Moldova nu are suficiente mijloace financiare pe intern pe care le cheltuie aiurea. Și dacă tot noi aproape de 8 luni de zile suntem în situație de urgență, pe care eu nu mi-o pot explica, apoi în cheltuirea banului public la noi nu-i situație de urgență, credeți-mă. Dacă ne uităm pe toate achizițiile care se fac de instituțiile statului, se cumpără mașini noi, scaune, draperii, se sădesc floricele, se sădesc copăcei…

Vocea Basarabiei: Unde se întâmplă toate acestea?

Ruslan Codreanu: Și la instituțiile de stat, la Ministerul Apărării, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale procură servicii de consultanță de 12 milioane de lei, primăria unui raion cumpără 12 autospeciale noi… Deci, la noi este stare de urgență? Ori când noi cheltuim banul nostru public nu-i situație de urgență? De ce nu se anulează acum toate achizițiile, dacă noi tot dăm mesaje în societate că noi nu știm cum vom trece peste iarna aceasta și hai să strângem curelele? De ce noi mizăm doar pe suportul străin când la noi banii se toacă? Întreprinderile de stat sunt total ineficiente, sectorul privat cum să facă față întreprinderilor de stat care sunt susținute din banii publici? Vreau să vă zic, iată o întreprindere de stat care trebuie să facă niște lucrări este în minus și ea subcontractează un agent economic care prestează servicii. Deci, cum să facem noi față la astfel de situații?

Vocea Basarabiei: Ați spus că întreprinderile de stat sunt ineficiente și deseori se bate alarma că acolo se consumă banul public, se irosește, se risipește banul public, dar lucrul acesta nu se întâmplă de azi și nici de ieri?

Ruslan Codreanu: Sunt de acord, de asta și zic că noi toți ne-am așteptat atunci când au fost lansate mesaje că sunt scheme, că sunt firme-căpușă, că vor fi decapitate toate întreprinderile de stat și va fi schimbat managementul în consiliile de administrație, noi ne-am așteptat că lucrurile se vor schimba, dar haideți să ne uităm puțin doar peste „Apă-Canal”, care este o societate pe acțiuni a Primăriei municipiului Chișinău.

Vocea Basarabiei: Da, și ANRE a spus că de 3 ani de zile nu s-au adresat cei de la „Apă-Canal” că e situația deplorabilă acolo.

Ruslan Codreanu: Da, și Ceban cere acum cu spumă la gură majorarea tarifului de 2,5 ori, de la 8,65 lei, el cere la 24 de lei pentru un metru cub de apă peste noapte, dar eu m-am uitat ce achiziții face SA „Apă-Canal”: servicii de pază – 12 milioane de lei, servicii de transportare a nămolului pe care ei îl subcontractează de la un agent privat – 36 de milioane de lei. Păi pentru ce tu mai ești „Apă-Canal” și misiunea ta e să transporți nămolul, să cureți țevile de canalizare, dacă tu serviciile acestea le subcontractezi la alt agent economic? Deci, ce fel de intermediar este SA „Apă-Canal” a municipiului Chișinău unde doar pe strada Pelivan de 5 ori au reparat aceeași țeavă? Din contul cui? Desigur că din contul meu și al dvs., și al altor locutori ai municipiului Chișinău. Și acum Ceban cere tarif de 24 de lei, pentru că acolo se fură, pentru că acolo este incompetență. Vicedirector de la Partidul Socialiștilor, vicedirector de la Partidul Comuniștilor, consilierul directorul general – nănașul primarului general. Despre ce vorbim noi? Și eu despre astfel de lucruri vorbesc, noi bani avem și în țară, și în municipiu, eu nu zic că noi am fi rezistat fără ajutor, dar noi și pe interior nu putem administra bunul public pe care îl avem, pur și simplu ne batem joc de el. Pe de o parte, noi instituim stare de urgență ca să luăm anumite decizii, mare îmi este supărarea pe chestia asta, pe de altă parte, noi mai departe cheltuim, nu vă supărați, peste două miliarde de lei pe „Satul European”. Care sunt prioritățile noastre următoare, pentru că dacă ne uităm pe Strategia națională de dezvoltare până în 2030, securitatea energetică nu este prioritate acolo? Nu este! Eu despre securitatea energetică aud încă din 2005, de când lucram la Ministerul Economiei, despre conectarea liniei de tensiune înaltă Vulcănești-Suceava și eu sunt mai mult ca sigur că despre asta ați avut invitați în studio care vă povesteau despre interconectarea asta de zeci de ani și bani s-au dat. Și unde am ajuns noi? Supărarea mea cea mai mare acum e că noi avem nevoie de o astfel de pagină cu 10 acțiuni prioritare pe care trebuie să le facem într-un an de zile.

Vocea Basarabiei: Și care ar fi aceste 10 acțiuni prioritare, dacă ziceți că e nevoie de o pagină?

Ruslan Codreanu: Dacă tot vorbim acum de securitatea energetică și nu știm cum vom trece de iarnă, oprim toate achizițiile și canalizăm toți banii ca să ne conectăm odată la linia Vulcănești-Suceava, ca să nu mai fim dependenți. Iată asta ar fi prima, dacă vorbim de securitatea energetică. Doi: trebuie să compensăm cheltuielile pentru toată populația iarna asta ca să iasă cu bine, pentru toți.

Vocea Basarabiei: Asta au promis autoritățile.

Ruslan Codreanu: Nu pe categorii diferite, pentru că în ultimele două luni trei colegi de partid au plecat din țară. Oameni tineri, cu copii mici, care și-au deschis o afacere și în pandemie, în criza energetică și în război n-au primit niciun ajutor de la stat, deși statul se laudă că are 150 de milioane de lei pe conturi pentru tinerii antreprenori. Banii trebuie injectați acum în economie, banii trebuie dați întreprinderilor mici și mijlocii. Asta se referă și la guvern, și la Primăria municipiului Chișinău, pentru că și acolo sunt miliarde, și aici sunt miliarde. Și Ceban are 5 milioane de lei pentru tinerii antreprenori, ia să-l întrebați câți bani a dat el, în general, afacerilor în ultimii doi ani. 

Vocea Basarabiei: Dar de ce ziceți că trebuie să fie întrebat, că nu au fost alocați bani?

Ruslan Codreanu: Pentru că eu tot cer informație de la el să prezinte pe ce a cheltuit 12 miliarde de lei în ultimii doi ani, cât îi bugetul municipiului Chișinău, 12 miliarde de lei, și el nu ne prezintă nouă informația. Și mă gândesc că poate cu ajutorul dvs. o să reușim să obținem răspunsul – pe ce s-au cheltuit 12 miliarde de lei ale municipiului Chișinău?

Vocea Basarabiei: Pentru că vorbim despre instituțiile de stat și ineficiența acestor instituții…

Ruslan Codreanu: Nu a tuturor.

Vocea Basarabiei: Nu a tuturor, pentru că deja unele au reușit să iasă din insolvabilitate, am înțeles.

Ruslan Codreanu: Așa este.

Vocea Basarabiei: Inclusiv Termoelectrica, da?

Ruslan Codreanu: Termoelectrica are probleme oricum. Cea mai mare problemă a Termoelectrica sunt datoriile istorice pe care le are municipiul Chișinău față de Termoelectrica. Și iaca Ceban în loc să se ocupe cu populismul ar trebui să spună care este planul lui, ce face el cu un miliard de lei deja la ziua nu de azi, la sfârșitul anului 2021 avea datorie Primăria Chișinău un miliard de lei către Termoelectrica. Mai departe datoriile se acumulează și el o să vină în continuare și o să zică că trebuie să majorăm tariful pentru lucrările de salubrizare a SEL-urilor, pentru că oamenii nu vor să mai lucreze cu 4-5 mii de lei, dar el n-o să ne zică ce face el cu un miliard de lei datorie, nu? Pentru că nu-i capabil, e mai ușor să pui un 0,5 mm de asfalt pe Mihai Viteazul și să zici că ai renovat strada integral. Asta-i bătaie de joc.

Vocea Basarabiei: De ce s-a permis totuși acumularea acestor datorii, pentru că nu ne este clar, lucrul acesta se întâmplă și cu importul de gaze naturale, și cu achitarea agentului termic, și cu achitarea banilor pentru consumul de apă, și pentru alte servicii? De ce se permite să se acumuleze atâtea datorii?

Ruslan Codreanu: Este o proastă administrare, pentru că atunci, în 2018, când eram viceprimar am pus pe masă ordinea de zi a Consiliului municipal cu lichidarea SEL-urilor și crearea unei singure întreprinderi pe fiecare sector. Partidul Socialiștilor în frunte cu Ion Ceban, care era președintele fracțiunii atunci, a votat împotrivă, pentru că sunt interese. Pe de o parte, cetățeanul plătește pentru SEL-uri, pe de altă parte, oamenii de acolo nu primesc salarii, noi spunem că sare nu avem, materiale antiderapante nu avem, n-avem cu ce deszăpezi curțile blocurilor, toți banii îi ia Termoelectrica. Pentru cine? Pentru salarii la administratorii de insolvabilitate. Știți ce salariu are un administrator de insolvabilitate? Cam 20.000 de lei pe lună. Dar angajații SEL-urilor cât au? 3-5 mii de lei, în funcție de cât lucrează, și fără materiale. Și circul acesta tot continuă și continuă și atunci când le-am propus la toate fracțiunile să punem punct și m-am întâlnit cu reprezentanții SEL-urilor din toate sectoarele și le-am propus comasarea cu toate întreprinderile de salubrizare, oamenii au fost de acord, pentru că le-am spus că din 21 de întreprinderi câte sunt acum în insolvabilitate, noi o să creăm câte una singură pe sector și, respectiv, salariile se vor majora, însă consilierii au votat împotrivă, pentru că asta îi convine cuiva, banii vin din buzunarele oamenilor. Și eu vă spun sincer, n-o să-mi fie mare mirarea dacă după ce a majorat serviciile pentru „Lift Service”, pentru deservirea lifturilor, pentru evacuarea deșeurilor, pentru transportul public, iaca așa, din pix, acum cere majorarea tarifelor la apă de 2,5 ori, o să vină și o să ceară și pentru SEL-uri majorarea de tarif. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.