VOCEA CARE NE UNEȘTE

Rusia a trimis în Brazilia Sputnik V cu adenovirus viu capabil de multiplicare

În Brazilia, vaccinul rusesc împotriva Covid Sputnik V provoacă un nou scandal. Rusia este acuzată că a livrat doze de vaccin care conțin un virus viu. Agenția de reglementare a Braziliei a făcut anunțul în cadrul unei prezentări în care a motivat decizia sa de a interzice importurile de vaccin rusesc, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

Angela Rasmussen, virusolog de top, a declarat că descoperirea specialiștilor brazilieni „ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea și siguranța procesului de producție a vaccinului rusesc”. Aceasta ar putea fi o problemă mare de siguranță, mai ales când vine vorba de persoane cu sisteme imunitare slabe.

Experții brazilieni de la Anvisa, agenția de reglementare farmaceutică a țării, au anunțat că dozele pentru rapel ar conține un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că odată ce ajunge în organism, acesta poate să declanșeze boala în organismul persoanei.

Este evident că ar fi o consecință a unei producții defectuoase, o problemă numită „recombinare” – adenovirusul modificat a reușit să își redobândească gena multiplicării în timp ce era modificat în laborator. Specialiștii brazilieni spun că nu au verificat serul pentru doza inițială, ci doar pe cele destinate rapelului.

Țări din Uniunea Europeană, printre care Ungaria, Slovacia și Cehia au comandat vaccinul rusesc, însă doar Ungaria l-a administrat populației sale. La puțin timp după livrarea dozelor în Slovacia, autoritățile sanitare de acolo s-au plâns că serul primit este neconform, Rusia a răspuns acuzând autoritățile slovace de „sabotaj”. În urma controverselor provocate de achiziționarea de doze de Sputnik V, guvernul slovac a demisionat, iar Cehia a schimbat doi miniștri care s-au opus achiziției.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

cele mai populare