Dodon a primit o lovitură drept în moalele capului de la stăpânul său de la Kremlin

Scris de Ianuarie 14, 2019 3018 0

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a luat țeapă de unde se aștepta mai puțin: de la Moscova.

Deși de la 1 ianuarie 2019 au fost anulate taxele vamale la exportul către Rusia a legumelor, fructelor, conservelor de fructe și legume, dar și al produselor vitivinicole, în urma unei înțelegeri dintre președintele Igor Dodon și omologul său rus, Vladimir Putin, producătorii din R. Moldova au canalele de export blocate. Premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a semnat o dispoziție privind interzicerea mărfurilor din Ucraina sau care tranzitează teritoriul Ucrainei.

Noua decizie a Guvernului Federației Ruse, privind tranzitul producției moldovenești și transnistrene prin Ucraina, este calificată de unii experți drept „sabotarea deschisă” de către Executivul rus a indicațiilor date de președintele Putin”, scrie o agenție de presă rusească. Fals: premierul Medvedev nu e capabil să ia vreo decizie care ar contraveni intereselor sau politicii lui Putin.

În disperare de cauză, Dodon se roagă de premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, să revadă, „în măsura posibilităților”, decizia prin care Guvernul de la Moscova interzice importul mărfurilor ucrainene în Rusia, precum și al mărfurilor din alte țări, care sunt introduse pe teritoriul Federației Ruse prin tranzitarea teritoriului Ucrainei. El a expediat o scrisoare oficială în acest sens premierului Dmitri Medvedev.

Potrivit șefului statului, hotărârea lui Medvedev „a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești”, inclusiv pentru produsele vinicole și conserve. „Noile reguli prevăd că aceste mărfuri trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”, îi explică Igor Dodon lui Dmitri Medvedev.

Dacă merele moldovenești ar ajunge totuși în Rusia, pe căi ocolitoare, ar trebui să aibă prețul merelor de aur, numai bune de consumat de ruși după o sută de grame.

Așadar, Dodon primește o lovitură drept în moalele capului de la stăpânul său de la Kremlin. Nu de aceea că Putin iubește trădarea, dar urăște pe trădători. În politica sa umilitoare de vasal al Moscovei, Dodon a fost prins la mijloc în războiul total dintre Rusia și Ucraina, iar un pion precum este „prezidentul de la Sadova” este o pierdere nesemnificativă pentru Kremlin. Chit că țarul o fi înțeles deja că șansele socialiștilor de a ajunge la guvernare sunt tot mai mici.

Prima pierdere pe plan intern pentru PSRM a fost renunțarea lui Dodon de a candida la parlamentare, în urma interdicției exprese a Constituției și a presiunilor din partea societății civile. Lovitura din exterior vine ca o confirmare că Putin nu mai are încredere că Dodon poate înclina balanța în favoarea intereselor rusești. Apoi, socialiștilor le suflă în ceafă omuleții lui Șor. Chiar dacă partidul lui Șor nu va accede în Parlament, va rupe suficiente voturi de pe stânga. În plus, pe acest eșichier vor acumula destule voturi comuniștii și partidul lui Usatâi, chiar dacă acestea au șanse minime să ajungă în Legislativ. Astfel încât PSRM are puține șanse să ajungă să formeze o majoritate parlamentară, chit că unii reprezentanți ai acestui partid ar putea trece în tabăra câștigătoare, așa cum au făcut-o cândva fruntașii formațiunii în cauză, părăsind barca lui Voronin.

Se pare că Dodon, după ce s-a îmbătat de putere, s-ar putea să se trezească într-o bună zi și fără ortaci, și fără scaun, mai ales că liderii partidului de guvernământ și-au expus în câteva rânduri intențiile de a organiza un referendum privind demiterea președintelui, după ce acesta a încălcat în repetate rânduri Constituția. Despre trădarea intereselor naționale încă nu s-a vorbit la nivel oficial, dar cred că toată lumea așteaptă alegerile ca să se lămurească și această situație, legată de un președinte credincios unei țări străine și străin de interesele poporului său.

 

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare 14 Ianuarie 2019 11:36

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 3019

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2596

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1841

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1408

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1389

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 341

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 443

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 316

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 282

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.