O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca atâtea altele, provocate de inconștiență

Scris de Octombrie 08, 2018 2595 0

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel să-i ajut și pe alții să conștientizeze la ce pericole se expun pe sine și pe cei din jur. Într-o zi poate fi prea târziu.

Părinții mei, fiind la pensie, au plecat la Moscova să câștige un ban. Făceau curățenie într-un parc alături de alți moldoveni. Gospodăria au lăsat-o în grija fratelui mai mic al lui tata. Într-o noapte, a avut loc o scurgere de gaze din butelie. Vecinii au auzit o explozie puternică și au văzut o pară mare de foc ce a cuprins dintr-odată toată casa. Unchiul nu a mai avut nici o șansă de supraviețuire și casa a ars până în temelii. Și imaginați-vă doi pensionari de 65 de ani, care plâng în trenul Moscova-Chișinău, sperând că ce li s-a spus la telefon nu e adevărat și că ar putea să ajungă la timp pentru a mai schimba ceva. Acasă au găsit o mamă îndurerată care-și petrecea copilul pe ultimul drum și o casă transformată într-un morman de moloz.

Atunci, durerea fiind enormă, învinuiam pompierii că au venit prea târziu, pe cei de la gaze că a explodat butelia, pe oricine. Tragedia din sectorul Râșcani al capitalei, când, în urma exploziei unei butelii de gaz, trei persoane au decedat, mi-a reamintit de tragedia din familia mea. Acum îmi dau bine seama că dacă părinții și unchiul meu ar fi folosit corect butelia de gaz, dacă ar fi verificat periodic starea tehnică a acesteia, tragedia ar fi fost evitată. Dar cine ține cont de reguli când ni se pare că le știm pe toate. Încă mai avem mentalitatea de oameni „glumeți” că regulile sunt pentru a fi încălcate.

Timp de mai mulți ani, am locuit într-un bloc cu 16 etaje unde nu există rețea de gaze. Locatarii găteau la plite electrice, iar încălzirea e centralizată. Uneori mai întâlneam la lift câte un locatar cu butelia de gaz, acesta, gazul fiind mai ieftin decât curentul electric. Dar nimeni nu se gândea la ce tragedie poate să se întâmple. Mai ales că unii locatari au blocat sistemul de ventilare, au dărâmat pereți de rezistență ca să aibă un apartament mai spațios. Iar când se întâmplă vreo tragedie dăm vina pe oricine, numai nu pe inconștiența noastră, care poate duce la tragedie.

Deseori, fiecare avem o parte din vină, societatea în general, autoritățile. În occident, oamenii respectă regulile. Atunci când există violență în familie sau copiii minori sunt lăsați acasă fără supraveghere, sau să îndrăznească cineva, prin acțiunile sale, să pună siguranța cuiva în pericol, vecinii sună neapărat la autoritățile competente ca să ia măsuri. Noi însă suntem solidari. O solidaritate inconștientă și criminală.

Îmi amintesc și de orele de siguranță organizate de „Moldova Gaz” atunci când vrei să-ți conectezi locuința la rețeaua de gaze. Instructoarea povestea despre măsurile de siguranță, dar nimeni nu era atent. Cei mai mulți stăteau cu ochii în telefoane, fiindcă era important doar să obțină documentul care ar confirma prezența la cursuri.

Dar vreau să revin la tragedia de zilele trecute. Aceasta a împărțit societatea în două. Unii au sărit imediat în ajutor, iar cei mai mulți au început să comenteze pe rețelele de socializare, să facă propriile investigații și să tragă propriile concluzii, să caute vinovatul. Cele mai înverșunate sunt persoanele care au anumite simpatii sau angajamente politice și pentru care o tragedie nu este decât o nouă șansă de a învinui pe cei de la putere, pe cei din opoziție, pe oricine le convine. Deși o nenorocire ar trebui să-i unească pe toți, să se ia măsuri pentru a le preveni și a deveni mai atenți. Și ar trebuie să înceapă de la propria familie, de la un cămin sigur.

Câtă lume trebuie să moară ca să ne schimbăm mentalitatea? Ne amintim cu toții de ziua de 27 octombrie 2007, când un bloc de la Soroca a sărit în aer din cauza unei butelii de gaz. Atunci, patru persoane au decedat. A urmat februarie 2008, când a sărit în aer o butelie de gaz la un complex comercial din Chișinău, șapte persoane fiind grav rănite atunci. Ne amintim și de ianuarie 2016, tragedia de la cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală din Chișinău, în urma căreia patru persoane și-au pierdut viața. O fetiță de patru ani din satul Hulboaca și-a găsit sfârșitul din același motiv, în septembrie 2017. Cine e responsabil de toate aceste tragedii? Dacă funcționarii și-ar fi făcut cinstit datoria, dacă patronii, dar și angajații, ar fi conștientizat pericolul și nu ar fi încercat prin orice metode să încalce legea, fiind siguri că lor nu li se poate întâmpla ceva rău, toți acești oameni ar fi fost în viață. E ca și în timpul șofatului. Ți se pare că limita de viteză poate fi încălcată, că te poți angaja într-o depășire tocmai pe porțiunile unde acestea sunt interzise, că o să reușești să eviți o tragedie. Unii chiar reușesc, dar alții o sfârșesc tragic, din păcate. Să respectăm regulile de circulație, cele de siguranță antiincendiară, toate regulile fiind acestea sunt pentru a ne proteja. Oare câte tragedii ar trebui să se mai întâmple ca oamenii să mai prindă la minte și responsabilii de controale să-și facă onest datoria?

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 3018

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2596

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1841

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1408

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1388

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 341

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 442

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 316

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 282

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.