Îngrijorarea românilor basarabeni

Scris de Iulie 01, 2019 512 0

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol important în crearea noii majorității parlamentare de la Chișinău. Trei magi au ajuns în Parlamentul de la Chișinău și au modificat paradigma politică moldovenească asigurând colaborarea dintre o formațiune pro-Rusia cu două formațiuni pro-occidentale. O schimbare de paradigmă făcută fără știrea Bucureștiului ori a Kievului.

Amintesc că, timp de zece ani, Federația Rusă a lipsit de la formarea ecuațiilor de putere din Republica Moldova. Iată că, după zece ani, Moscova s-a implicat activ în formarea unei alianțe politice în Republica Moldova.  

Citesc că revenirea delegației rusești în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pune punct crizei apărute în această instituție internațională apărătoare a democrației și a normelor de drept internațional. De aici.

Zilele trecute, o majoritate formată din 118 deputați a decis că Federația Rusă trebuie să revină în Consiliul Europei, ca și cum anexarea Crimeei nu ar fi avut loc. E drept, pentru revenirea lor la Strasbourg, acolo unde se află Consiliul Europei, rușii au plătit o datorie în valoare de 33 de milioane de euro, contribuţia la bugetul Consiliului Europei pentru cinci ani.

Mai mulți experți afirmă că resetarea relațiilor dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană a fost posibilă prin accesul oferit de Moscova binomului franco-german la imense contracte comerciale în spațiul rus - în fața beneficiilor financiare, principiile democratice se ofilesc.

Am citit undeva că modul de funcționare a modelului ruso-european asupra spațiului dintre Prut și Nistru va fi replicat și în Ucraina, că Moscova își dorește un cordon sanitar care să formalizeze spațiul dintre Rusia și Occident. Iar acest lucru se va face prin acceptarea benevolă de către Chișinău și Kiev a unui statut special pentru Transnistria și Donbas. De aici.

Am văzut cu toții puterea de influență a vicepremierului rus Dimitri Kozak asupra președintelui Dodon - una foarte mare – vicepremierul rus și-a asumat crearea, și probabil viitoare desfacere, a ecuației de putere de la Chișinău. S-a spus că diplomația Uniunii Europene are un grad la fel de mare de influență asupra președintelui moldovean și că Uniunea Europeană și-ar fi dat acordul pentru crearea guvernului socialist – proeuropean de la Chișinău. Nu e chiar așa. Explic – în perioada apariției crizei constituționale de la Chișinău, Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost asigurată de România, în această perioadă de criză nu a existat nici o reuniune în care să se discute despre crearea unui guvern minoritar cu susținerea socialiștilor. Cu siguranță, externele de la București ar fi știut despre asemenea pregătiri la Chișinău. Nu se știe cine l-a mandatat pe Johanes  Hahn să participe la jocul dirijat de Kozak.

Am spus, cu subiect și predicat, că surprinzătoarea participare a socialiștilor domnului Dodon la construirea guvernului minoritar condus de Maia Sandu va avea costuri politice dar și de securitate. Prețul pentru înlăturarea lui Plahotniuc de la putere îl reprezintă menținerea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova până în anul 2040. Adică 20 de ani de acum încolo. De aici.

Domnul Iulian Chifu, fost consilier prezidențial al președintelui Băsescu, consideră că sosirea Rusiei la frontiera de est a Alianţei Nord - Atlantice, la câţiva kilometri de bazele de staţionare ale soldaţilor americani și ai celor din țările NATO, va crea reacții neîntârziate. De aici.

Zic doar că reacția Alianței ar putea fi târzie. Deocamdată, România, în ciuda asigurărilor oferite de Chișinăul oficial, s-a trezit cu o posibilă amenințare la adresa intereselor ei de securitate. Dar și cu un milion de cetățeni români care au domiciliul între Prut și Nistru. Care cad sub riscul de a le fi afectat accesul la comunitatea de limbă, cultură și istorie, baza relației speciale a Chișinăului cu Bucureștiul. De aici îngrijorarea majoră a decidenților statului român. De aici și îngrijorarea românilor basarabeni.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 02 Iulie 2019 07:01

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 3052

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2622

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1867

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1430

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1412

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 394

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 513

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 359

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 328

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.