Experimentul Moldova

Scris de Iunie 25, 2019 328 0

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-au mulţumit vineri, la Bruxelles, preşedintelui Klaus Iohannis pentru modul în care România a asigurat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, s-a întâmplat într-o conferinţă de presă comună a celor trei lideri după Consiliul European de vară. De aici.

 

Acest lucru înseamnă că România, în calitate de țară de frontieră a Uniunii Europene, și-a făcut bine misiunea – a stins potențialul conflict care putea izbucni în proxima ei vecinătate.

Mai pe înțelesul tuturor,  voiajul consilierului prezidențial Bogdan Aurescu la Chișinău, în ziua de 14 iunie, n-a fost deloc întâmplător. A fost o soluție pentru evitarea unui conflict social și politic în capitala moldovenească: PDM s-a retras de la guvernare în urma discuțiilor purtate cu Bogdan Aurescu și ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan. De aici.

Tandemul americano-român a tras pe tușă scenariile care prevedeau o confruntări violente între susținătorii PDM și cei ai majorității ACUM/PSRM.

Federația Rusă, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au girat, prin prezența ambasadorilor lor la formarea majorității prezidate de Zinaida Greceanâi, un consens politic zonal.  Modificarea paradigmei politice moldovenești prin acceptarea congruenței unei formațiuni pro-Rusia cu două formațiuni pro-occidentale este o încercare de a se obține un consens al marilor puteri ale lumii în zone de influență a unor interese divergente.

Republica Moldova nu este buricul pământului dar se află pe linia divergențelor geopolitice.

Experții internaționali afirmă că modelul aplicat în Republica Moldova ar putea fi aplicat în Ucraina sau în cazul crizei recente din Georgia. De aici.

Invitația la găsirea unui consens pe teritoriul dintre Prut și Nistru a fost făcută Federației Ruse în anul 2018. Cel puțin două rezoluții internaționale adoptate în 2018, cea de la ONU și cea de la summit-ul NATO de la Bruxelles, s-au referit la retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.   

Nimeni nu a anulat rezoluția summit-ului NATO de la Bruxelles din 11 iulie 2018 unde se face referire și la Republica Moldova. „Cerem Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice și eforturile de edificare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova”. Declarația finală a fost semnată de toți șefii de stat și de guvern ale statelor membre NATO și a fost publicată la finalul primei zile de întâlniri la varf a Consiliului Nord-Atlantic, pe 11 iulie.

Tot în ziua de 11 iulie 2018, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit prin decret prezidențial pe vicepremierul Dimitri Kozak în funcția de reprezentat special pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

A fost probabil un mesaj de acceptare a invitației la consens făcută de NATO.  

Putem doar presupune ce ar însemna soluția găsită de marile puteri pentru teritoriul dintre Prut și Nistru. Doar că, acest compromis a făcut posibil re-apariția Federației Ruse la formarea ecuațiilor de putere dintre Prut și Nistru. Un succes pentru diplomația rusă: Republica Moldova a fost, timp de un deceniu, un teritoriu din care Moscova, a lipsit de la formarea majorităților parlamentare care au deținut puterea.

Nu știm câtă influență deține Rusia între Prut și Nistru. Observ însă că revenirea vicepremierului rus Dimitri Kozak la Chișinău arată cel puțin două lucruri, că a jucat rolul important în constituirea alianței blocului politic ACUM cu Partidul Socialiștilor și că oficialul rus se simte confortabil în Moldova dintre Prut și Nistru.

Nu știm cum se simt diplomații americani ori cei ai Uniunii Europene. Pot afirma că cel mai puțin confortabil în fața majorității parlamentare nou create se simt factorii decizionali de la București și Kiev. Premierul Maia Sandu nu a răspuns invitației făcute de Palatul Victoria pentru a face o primă vizită oficială la București și a declarat că nu are de gând, în timpul apropiat, să plece la Kiev. Amintesc că securizarea segmentului transnistrean al frontierei moldovenești depinde în mare măsură de Ucraina.

Între timp noul ministru al Justiției moldovenești, Stanislav Pavlovschi și-a dat demisia din funcția deținută. El explică neobișnuitul său gest afirmând că în calitate de ex-judecător la Curtea Europeană, tratează Constituția ca un lucru sfânt, care trebuie respectat cu strictețe. Gestul poate fi considerat o confirmare a vocilor care afirmă că metodele de lucru ale Cabinetului Maia Sandu sunt departe de normele democrației și a statului de drept.

Demisia lui a avut loc imediat după decizia Curții de Apel de rejudecare a cazului Iurie Bolboceanu.

 Experimentul Moldova continuă.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 3052

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2622

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1867

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1430

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1412

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 394

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 513

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 359

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 329

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.