Bolboceanu și legea lustrației

Scris de Iunie 22, 2019 175 0
A fost eliberat fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță pentru trădare de patrie la 14 ani de închisoare, cu executare. Curtea de Apel a casat integral decizia primei instanțe, trimițând  dosarul spre reexaminare.

La prima instanță a fost stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, un serviciu de spionaj străin.

Știrea despre eliberarea lui Bolboceanu mi-a adus aminte că, în vara anului trecut, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, think tank condus de actualul deputat Igor Munteanu, a emis un comunicat de presă în care susținea inițiativa unei lustrații totale în Republica Moldova. Organizația neguvernamentală cheama forțele politice și societatea civilă din Republica Moldova să sprijine nevoia de lustrație. Potrivit IDIS „Viitorul”, „întârzierea lustrației a permis fostei nomenclaturi sovietice și agenților de servicii speciale străine să controleze și chiar să încerce a monopoliza agenda de reforme din Republica Moldova inhibând dezvoltarea socială și economică a statului moldovean.” De aici.

Vocal anul trecut, în prezent Igor Munteanu a luat apă în gură. Ba mai mult, votul lui s-a alăturat majorității care s-a împotrivit constituirii unei comisii parlamentare care ar fi anchetat finanțarea externă a Partidului Socialiștilor. Tăcerea lui este semnul care ne spune că aprobă moratoriul cerut de președintele Dodon pe subiectele ideologice și geopolitice. De aici.

Moratoriul cerut de președintele Dodon Blocului politic ACUM și Partidului Socialiștilor este unul care ar contribui la menținerea la butoanele puterii a acestei nefirești alianțe politice. Doar că vin alegerile locale. Și cele prezidențiale, de anul viitor, bat la ușă. Toate aceste evenimente publice nu pot fi ascunse.

Nu poți băga mereu gunoiul sub preș așa cum au făcut deputații din Alianța pentru Integrare Europeană, care în 2012, au adoptat Legea privind condamnarea crimelor comunismului, dar nu au avut curajul necesar adoptării unei legi care să condamne colaborarea cu KGB-ul sovietic. Petru Lucinschi a motivat gestul, afirmând într-un interviu pentru ziarul Timpul, că adoptarea unei legi a lustrației ar lăsa teritoriul dintre Prut și Nistru fără intelectuali. Lucinschi a spus că toate personalitățile marcante din Moldova au fost în vizorul serviciilor sovietice de securitate și a sugerat că mulți dintre aceștia ar avea semnat un acord de colaborare cu securitatea sovietică. De aici.

Tudor Butnaru, ex-ministru al Securității Naționale a Republicii Moldova, spunea că legea lustrației ar fi trebuit adoptată în primii ani de independență ai Republicii Moldova. Butnaru, care a fost ultimul președinte al KGB a RSSM, afirma că, desecretizarea dosarelor nu ar fi fost o problemă, multe dintre fostele secrete, fie au fost evacuate din Moldova, fie au fost lichidate. De aici.

Eliberarea lui Bolboceanu din pușcărie este un mesaj care confirmă necesitatea lustrației. Doar că este mult prea târzie. Cei care ar fi putut fi afectați de lustrație s-au aflat în funcțiile de conducere ale statului moldovean și au construit  propriile rețele de putere. Reţele care influențează, din umbră, fenomenul politic moldovenesc.

Eliberarea lui Bolboceanu vine să ne spună că lustrația ar trebui mai puțin să condamne trecutul, ea ar trebui să asigure mai mult viitorul.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2970

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2554

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1788

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1358

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1351

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 276

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 326

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 244

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 191

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.