FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Scris de Iunie 19, 2019 662 0

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), prim-vicepreședinte al Centrului pentru Politici Publice (la Mackinac Center), a formulat o teorie, care demonstrează că orice intenție, oricât de reprobabilă și inacceptabilă ar părea, poate fi îmbrățișată și susținută de masele largi, dacă promotorii ei aplică anumite tactici.

Tehnologia a fost numită FEREASTRA OVERTON și constă în a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, e imposibil de acceptat. Adică tehnica „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inclus.

În conformitate cu FEREASTRA OVERTON, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită fereastră de oportunități. În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei. Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de NECONCEPUT, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de POLITICĂ CURENTĂ, care e deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege. Nu e o spălare a creierului ca atare, ci o acțiune mult mai subtilă.

În susținerea acestei teorii, Overton descrie, cu lux de amănunte, cum pot fi manipulați oamenii, astfel încât să accepte absolut orice, inclusiv să legalizeze și să promoveze canibalismul.

Așadar, poate fi federalizată Republica Moldova, fără ca acest lucru să provoace rezistență? Bineînțeles, exact așa și se va întâmpla. Doar că pentru asta va fi nevoie de mai trecut niște etape. Subiectul trebuie să treacă mai întâi prin FEREASTRA OVERTON, iar procesul a fost deja pornit. Când? Încă în februarie, la Conferința Internațională de la Munchen, când șeful statului, Igor Dodon, le-a explicat ”partenerilor occidentali” în ce constă Planul Kozak II și de ce acesta reprezintă cea mai sigură cale de depășire a crizei transnistrene.

Dacă vă mai amintiți, după acel eveniment, liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, împreună cu actualul deputat Igor Munteanu, fost ambasador în Statele Unite, înfierau această inițiativă și îl acuzau pe Dodon de înaltă trădare de patrie. Nu mult după aceea, aceștia s-au aliat cu Igor Dodon, iar astăzi, șeful statului este privit cu o anumită doză de simpatie chiar de către cei care îl urau de moarte până și imediat după alegeri. Mă refer la electoratul blocului ACUM.

Apropo, alianța ACUM-PSRM tot prin tehnologia descrisă de Overton a fost încropită. Bazele au fost puse încă în 2015, odată cu batista pe țambal, dar prea puțini au fost cei care și-au dat seama de escrocheria pe care o puneau la cale rușii. De fapt, nici nu cred că ar trebui să privim aceste lucruri separat. Ele fac parte din același plan de federalizare și reprezintă doar niște etape în implementarea lui.

Cine a urmărit lucid circul postelectoral, dar evoluțiile de după formarea noii guvernări a și observat că federalizarea a fost deja scoasă din zona tabu. Subiectul a fost aruncat în mulțime și lăsat să clocească. S-a testat reacția societății, iar cei care s-au opus vehement au fost împinși abil spre periferie și asociați cu imaginea lui Plahotniuc, pe care l-au scos între timp din joc, după ce l-au demonizat ani de zile. Or, dacă susții ceea ce spune Omul Rău, înseamnă că ești de partea Răului, adică ești și tu rău. Prin urmare, oamenii ”buni” trebuie să procedeze exact invers. Cam asta-i logica lucrurilor.

Da, deocamdată, federalizarea cade sub incidența moratoriului impus de Dodon și acceptat de guvernarea pe care o patronează. Va sta așa o perioadă, după care se va trece la următoarea etapă. Cine va avea mintea trează va observa imediat acest lucru. Îmi vine greu să spun câte etape au mai rămas și când se va încheia procesul. Dar, ținând cont de viteza cu care se mișcă lucrurile, cred că, în primăvara anului viitor, totul va fi gata și vor rămâne doar chestiunile tehnice.

Atunci deja societatea va pune presiune pe guvernare să termine odată și odată cu această problemă și va fi convinsă că doar federalizarea ne poate asigura pace, securitate, bunăstare și confort. Mă credeți? Dacă nu, haideți să așteptăm primăvara anului viitor.

Dacă n-am dreptate, dau de băut. De această dată, chiar nu vreau să am dreptate.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 3024

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2603

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1843

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1411

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1391

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 350

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 459

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 321

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 291

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.