Maia Sandu la București - o vizită necesară

Scris de Iunie 17, 2019 410 0

Moldova țară de minuni: magistrații Curții Constituționale și-au anulat propriile decizii, adică hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker, investirea Guvernului Sandu și numirea datei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate au fost egalate cu zero.

Atunci când o Curte Constituțională își revocă nemotivat deciziile luate anterior, fără o justificare bazată pe principiile dreptului național și internațional, înseamnă că nimic nu mai poate fi definitiv și general valabil.

Dar, putem răsufla ușurați, blocajul juridic în care s-a aflat  Republica Moldova s-a rezolvat – moldovenii au un Parlament care dezbate legi, au un guvern funcțional, miniștrii au fost prezentați și instalați în funcție de șeful statului.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a salutat anunțul Partidului Democrat de a se retrage în favoarea Guvernului condus de Maia Sandu dar solicită ca noul Cabinet să manifeste „reținere” în această perioadă de tranziție. De aici.

Această reținere la care fac trimitere diplomații americani se referă și la anunțatele epurări de cadre care au fost făcute publice de către Andrei Năstase într-un interviu acordat pentru postul de televiziune românesc B1 TV. Prim viceprim-ministrul Republicii Moldova vine și acuză funcționarii publici, jurnaliștii și comentatorii politici de delict de opinie – adică, cine nu este de acord cu domnia sa se transformă automat în dușmanul său personal.

Americanii de la Departamentul de Stat le-au solicitat noilor reprezentanți ai puterii să se abțină de la măsuri care ar putea fi considerate drept răfuială politică – separatismul de genul, cine nu e cu noi e împotriva noastră, ar trebui stopat, pare a spune Washingtonul.

Îndemnul la reținere poate fi aplicat și celorlalți - concurenții politici, jurnaliștii ori comentatorii fenomenului politic moldovenesc ar trebui să acorde guvernului Sandu cele o sută de zile de clemență. Comentariile referitoare la activitatea noului Cabinet ar trebui făcute în baza acțiunilor acestui cabinet și nu în baza declarațiilor de intenție. Adică - să judecăm după fapte, nu după vorbe!

Recunosc, această alianță politică dintre socialiștii moldoveni și blocul politic ACUM este improprie, nefirească - una a circumstanțelor și, conform acordului de colaborare, temporară. Nu știm dacă această alianță va dura. Poate dura mult, ori puțin - nu țtim. Așa cum nu știm ce conține acest acord. Sunt o mulțime de necunoscute – atât referitoare la comportamentul extern, cât și la politicile interne. Din acest motiv este firesc să existe multă atenție la acțiunile acestui guvern. Și multă cârcoteală.

Desigur este dreptul primului ministru de a își construi politicile publice, mai ales cele de referitoare la dezoligarhizarea statului moldovean.

Dar, pentru o mai bună înțelegere a acestor politici, în scurt timp, premierul moldovean ar trebui să efectueze prima lui vizită oficială la București – acolo unde este așteptată și unde va avea posibilitate să facă cunoștiință, în calitate de prim ministru al statului moldovean, cu prioritățile României față de teritoriul dintre Prut și Nistru. Care se referă atât la continuarea proceselor de reglementare a conflictului transnistrean în formula intergrității statului moldovean, la continuarea politicilor de interconectare a infrastructurilor rutiere și energetice ale Moldovei cu cele ale României dar și la dreptul sutelor de mii ce cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova de a avea opinii separate, în fața politicilor oficiale ale statului moldovean – iar de cele mai multe ori aceste opinii sunt de factură unionistă.

Așadar, vizita doamnei Sandu la București este esențială – în capitala României noul premier va înțelege că este inadmisibil ca statul român să fie scos din ecuațiile de putere de la Chișinău. Și că unionismul basarabean nu a murit.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 17 Iunie 2019 21:10

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2970

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2554

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1788

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1358

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1351

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 276

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 326

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 244

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 191

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.