Gura mincinosului adevăr grăiește

Scris de Iunie 09, 2019 379 0

Despre Igor Dodon e vorba – el este cel care a spus presei că nu s-a întâlnit cu Plahotniuc, imaginile difuzate de televiziuni au arătat că a mințit. Din imaginile arătate auzim că Moscova a finanțat Partidul Socialiștilor moldoveni cu 700-800 mii dolari pe lună, declarația a fost făcută de Igor Dodona care, între timp se jură că nu-i așa.

Mai că l-am crezut, doar că, după ce a fost suspendat din funcție, el și-a căutat adăpost în incinta Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău de unde și-a îndemnat susținătorii să iasă la proteste.

Îndemnul a fost un răspuns manifestației organizate de Partidul Democrat din Moldova care și-a adus simpatizanții în Piața Marii Adunări Naționale, la un miting de protest „pentru susținerea ordinii constituționale”. Mitingul a fost și o acțiune împotriva lui Igor Dodon, care a fost învinuit de „trădare de patrie” și căruia i s-a solicitat demisia. Membrii și simpatizanții PDM au scandat la unison faptul că „țara nu se vinde” și „Dodon-trădătorul”.

Plahotniuc a anunțat data noilor alegeri anticipate, a făcut băi de mulțime și, în ciuda inamicilor săi politici, populația l-a îmbrățișat - nimeni nu i-a reproșat nimic.

Între timp, tot duminică, noua majoritate parlamentară, cea condusă de Zinaida Greceanîi, a avut o şedinţă în care s-a adoptat o singură declaraţie, cea prin care Guvernul Filip a fost declarat în afara legii. Declaraţia a fost citită de către preşedinta PAS, Maia Sandu, și în ea se spune că guvernarea Partidului Democrat, în loc să cedeze democratic puterea, a urzurpat-o.

Doar că, potrivit unui articol din Constituție, puterea aparține poporului iar invitația la alegeri anticipate făcută de Partidul Democrat arată o modalitate legală de soluționare a crizei constituționale în care a intrat statul moldovean.

Ciudat, nici un guvern străin nu a recunoscut Cabinetul de Miniștrii condus de Maia Sandu, guvern care a fost investit de contracandidatul socialist al Maiei Sandu la prezidențiale, sub ochii ambasadorilor celor trei mari puteri – Uniunea Europeană, Statele Unite și Federația Rusă. Poziția oficială a Uniunii Europene a fost de o ambiguitate fără margini, ei au vorbit despre colaborare cu guvernul legitim, dar nu au felicitat-o pe Maia Sandu pentru funcția obținută de la Dodon. E semn că  diplomația europeană nu oferă sprijinul explicit doamnei Maia Sandu și nu are o recunoaștere, fără echivoc, a guvernului votat de noua majoritate.

Semn că jocurile de putere de la Chișinău încă nu sunt terminate și că gura mincinosului adevăr grăiește – Moscova a finanțat Partidul Socialiștilor și vrea, prin blocul politic ACUM și socialiști, federalizarea statului moldovean.

Dacă noua majoritate parlamentară va accepta îndemnul lui Dodon, din incinta ambasadei ruse, la o  confruntare cu simpatizanții Partidului Democrat, ei ar da undă verde unei intervenții de pacificare a omuleților verzi în Moldova. O misiune care nu ar aduce deloc pacea în vecinătatea Uniunii Europene.

 

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Ultima modificare 09 Iunie 2019 18:45

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2900

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2512

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1725

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1314

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1308

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 19-06-2019 177

FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), pri...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 18-06-2019 366

UN PAS ÎNAINTE ȘI DOI ÎNAPOI. Acordul de ”pace” care umilește România

Știați că, în timpul războiului moldo-rus, din 1992, trupele...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 18-06-2019 209

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Pentru a trăi normal, omul are nevoie de acoperiș deasupra c...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 17-06-2019 310

Maia Sandu la București - o vizită necesară

Moldova țară de minuni: magistrații Curții Constituționale ș...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.