Cutremurul europarlamentarelor

Scris de Mai 17, 2019 130 0

Politicienii moldoveni așteaptă rezultatul alegerilor pentru Parlamentul Uniunii Europene, în funcție de rezultatul acestor alegeri aceștia vor decide formarea unei majorități parlamentare la Chișinău, ori declașarea alegerilor anticipate.

Politicienii moldoveni, aflați fie la putere ori în opoziție, știu foarte bine că factorii externi (alegerile prezidențiale în Ucraina și europarlamentarele din 26 mai) influențează ecuațiile politice dintre Prut și Nistru.

Prezența premierului Pavel Filip la celebrarea a zece ani de Parteneriat Estic a fost un prilej de a transmite îngrijorarea autorităților moldovene referitoare la viitorul acestei structuri. Filip a spus că datorită acestui proiect de colaborare al Uniunii Europene cu statele vecine, Republica Moldova a obținut mai multe multe avantaje. Am obținut regimul liberalizat de vize cu UE, avem semnat un Acord de Asociere cu UE și un Acord de Liber Schimb. Ca urmare, 70% la sută din exporturile moldovenești sunt orientate spre piața UE, iar peste 2 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în statele-membre UE. Ne dorim ca, în viitor, Parteneriatul Estic să ofere Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare”, a declarat șeful executivului moldovean. De aici.

Avantajele obținute nu înseamnă aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Perspectivele de aderare sunt vagi, ba chiar lipsesc. Alegerile pentru Parlamentul European marchează schimbarea echilibrului de putere pe harta politică europeană și poate duce la schimbări drastice în instituţiile europene care vor influenţa politicile UE față de Parteneriatul Estic.

Potrivit cercetărilor sociologice, Partidul Popular European va câștiga aproximativ 170 din cele 751 de mandate. Pe locul doi, s-ar afla Socialiștii&Democrații, cu circa 150 de mandate. Anul acesta, ambele partide vor pierde din suprotul electoral pe care l-au avut. Sociologii se tem că cea mai mare grupare parlamentară ar putea deveni  nou creata Alianță Europeană a Popoarelor și Națiunilor. Între membri: partidul naționalist austriac Alianța Libertăților, Liga Nordului (din Italia), Adunarea Națională din Franța, la care, eventual, să adere formațiuni politice din Polonia și Ungaria.

Chiar dacă nu vor obține majoritatea, dreapta europeană naționalistă și-ar putea permite să perturbe activitatea legislativă a UE. Acest lucru ar însemna că formațiunile euro-sceptice ar putea inhiba capacitatea Uniunii Europene de a lucra la dosare precum politica externă, reforma din zona euro, sau libertatea de mișcare. De aici.

În condițiile în care viitorii deputați ai Parlamentului Uniunii Europene vor obliga instituțiile europene spre o întoarcere la rezolvarea problemelor interne cu care se confruntă statele UE și vor îngheța colaborarea cu țările Parteneriatului Estic lipsindu-le de o perspectivă clară de aderare, politicienii moldoveni vor fi în drept să își modeleze discursul referitor la integrarea europeană a statului moldovean. Cu alte cuvinte, dintr-un instrument politic de aderare, Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE se poate transforma într-un instrument tehnic necesar doar îndeplinirii unor reforme.

Ceea ce înseamnă că,în lipsa unei perspective geopolitice clare pentru statul moldovean, politicienii din Chișinău au dreptul, și teoretic, chiar pot, să ia exemplu și să se concentreze pe implementarea politicilor destinate rezolvării problemelor interne ale statului moldovean. Dacă vor să consolideze statul moldovean politicienii autohtoni au obligația de a dezvolta politicile publice pro-Moldova. Adică protejarea pieței interne, consolidarea autonomiei locale, diverisficarea căilor de acces pentru exporturi și dezvoltarea productiei interne.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 17 Mai 2019 11:45

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2901

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2513

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1725

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1316

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1309

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 19-06-2019 318

FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), pri...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 18-06-2019 370

UN PAS ÎNAINTE ȘI DOI ÎNAPOI. Acordul de ”pace” care umilește România

Știați că, în timpul războiului moldo-rus, din 1992, trupele...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 18-06-2019 224

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Pentru a trăi normal, omul are nevoie de acoperiș deasupra c...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 17-06-2019 324

Maia Sandu la București - o vizită necesară

Moldova țară de minuni: magistrații Curții Constituționale ș...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.