DEMNITATEA ȘI ADEVĂRUL LUI ANDREI NĂSTASE

Scris de Mai 08, 2019 139 0

Sunt mai multe argumente care vorbesc despre iminența alegerilor parlamentare anticipate. Un ultim argument îl constitue declarația făcută de președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, care spune că „ne îndreptăm cu pași siguri către alegerile anticipate”. „Cred că trebuie să încetăm să mai facem aceste demersuri publice”, a spus Năstase, cu referire la invitațiile la discuții privind votarea pachetului de legi numit de cei din Blocul ACUM de „dezoligarhizare a țării”, adresate socialiștilor. De aici.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr recunoaște ceea ce era la mintea cocoșului – în lipsa unui acord de constituire a unei alianțe între PSRM și Blocul politic ACUM, socialiștii nu vor vota pachetul de legi destinate dezoligarhizării Republicii Moldova propus de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Liderii Blocului politic ACUM își țin în priză electoratul, foarte bine fac –  postările și aparițiile video de pe rețelele de socializare arată că Andrei Năstase își încurajează simpatizanții să se implice în viitoarele alegeri locale și parlamentare.  De aici.

O altă declarație, făcută de liderul PPDA la emisiunea ”Cabinetul din Umbră”, anunță că a solicitat oragnelor de drept din Federația Rusă informații referitoare la dosarele penale intentate pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – această declarație vine să confirme că Năstase adună material pentru viitoarea campanie electorală.

Politicianul moldovean a anunțat telespectatorii că autoritățile ruse i-au confirmat că Vladimir Plahotniuc are un dosar penal. Nimic nou, electoratul moldovean a aflat asta cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, pe 22 februarie, când, într-o încercare de imixtiune în ecuația electorală dintre Prut și Nistru, Ministerul rus de Interne făcea publice acuzațiile la adresa liderului Partidului Democrat, în speranța că acesta nu va acumula suficiente voturi pentru a ajunge deputat. De aici.

Este dreptul lui Andrei Năstase să solicite organelor de drept din Federația Rusă informații despre președintele Partidului Democrat din Moldova. Este dreptul autorităților ruse să răspundă, sau nu, interpelărilor făcute de un cetățean străin,  deputat al Parlamentului unei foste republici sovietice. Atenție la detaliu, foste republici sovietice.

Altceva era dacă, în calitate de deputat al Republicii Moldova, Năstase făcea o asemenea interpelăre instituțiilor moldovenești. Potrivit legii 39/1994 cu privire la statutul deputatului Parlamentului Republicii Moldova organele statului sunt obligate să prezinte deputaților moldoveni informații de acest tip. De aici.

Autoritățile Federației Ruse nu au nici o obligație pentru a-i oferi deputatului moldovean Andrei Năstase informații amănunțite din dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc. Dacă ar face-o, ar fi o confirmare că sunt motivate politic. Două legi adoptate la inițiativa Partidului Democrat din Moldova, legea cu privire la minimalizarea efectelor instituțiilor media străine (citește ruse) în Republica Moldova și legea cu privire la retragerea trupelor străine (citește ruse) de pe teritoriul Republicii Moldova, au stârnit nemulțumirea Moscovei. Dacă mai adăugăm acțiunile autorităților moldovene la adresa Federației Ruse, cum ar fi declararea lui Dimitrii Rogozin persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, desconspirarea agentului GRU care îl dirija pe ex-deputatul Iurie Bolboceanu și expulzarea a șase diplomați ruși din Moldova pe motiv de apartenență la serviciile secrete, putem spune că factorii decizionali ai Federației Ruse au motive pentru a-și dori îndepărtarea liderului democrat de la butoanele puterii.

Există deci suficiente motivații politice pentru ca deputatul Năstase să capete informații specifice din partea autorităților ruse. Cu siguranță aceste informații vor fi folosite împotriva liderului democrat în viitoarea campanie electorală. Dar această apropiere a liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr de autoritățile ruse poate, sau nu, fi considerată o trădare a propriilor alegători? În cazul în care s-ar întâmpla așa ceva mai poate vorbi deputatul Andrei Năstase despre demnitate și adevăr?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 08 Mai 2019 19:35

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2994

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2578

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1825

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1385

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1374

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 313

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 410

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 289

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 248

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.