VICTORIE CU PREȚUL LIBERTĂȚII. Năstase se duce plocon la țar

Scris de Mai 04, 2019 245 0

Prin târg se zvonește că, după Blajini, liderul PPDA, Andrei Năstase, va face o escapadă la Moscova. Bineînțeles, nimeni dintre fruntașii acestei grupări politice nu a confirmat această informație, dar nici nu a infirmat-o, ceea ce lasă loc de interpretări. O fi clima rusească pe placul principalului opozant de la Chișinău, totuși e puțin probabil că acesta merge încolo să se răcorească.

Care ar fi atunci motivele acestei vizite controversate, care, în mod sigur, nu prea dă bine la imagine? Răspunsul a fost dat chiar de Năstase, în platoul televiziunii nașului său de cununie. Moscova i-ar putea ”vinde” niște informații compromițătoare contra cetățeanului Vladimir Plahotniuc, dușmanul său de moarte. Condițiile acestei ”tranzacții” trebuie însă negociate, așa că prezența fizică este obligatorie.

A fluturat Năstase cu niște hârtii în timpul emisiunii, dar a evitat să spună ce scrie acolo, pe motiv că încă n-ar fi timpul, dar ne-a asigurat că va deveni ”transparent” la momentul potrivit. Nu ne rămâne decât să deducem că momentul potrivit va veni abia după ce Moscova îi va da ceea ce i-a promis, adică după revenirea în Patria sa multinațională.

De ce anume Moscova, s-ar întreba unii, atâtea i se încriminează liderului PDM și nu s-a găsit o instanță mai credibilă care să poată confirma veridicitatea acestor acuzații? Nu s-a găsit, se pare. De vreo trei ani, Năstase tot încearcă disperat să obțină măcar o foaie semnată de un procuror european, care să-l inculpe pe Plahotniuc, însă așa și nu a obținut-o. A bătut la porțile Londrei, a tras sforile pe la Berlin, s-a milogit în fața prietenilor săi din Parlamentul European, în speranța că aceștia vor demara cel puțin o anchetă care să justifice războiul său ”antioligarhic”. În zadar. În afară de niște mesaje superficiale de susținere nu a primit nimic concret. Nici măcar lituanianul filorus cu viziuni stângiste, Petras Austrevicius, nu i-a fost de mare folos.

Așa că nu-i rămâne decât să folosească ultima pârghie de care mai dispune – ”justiția” din Rusia. Într-adevăr, Plahotniuc are niște dosare deschise acolo, chiar dacă motivația lor este mai mult decât evidentă pentru cei cu un dram de discernământ. Dar dacă altceva nu e, sunt bune și acestea.

Problema e ce vrea Moscova, în schimbul acestui ajutor ”frățesc”. Iarăși suntem nevoiți să apelăm la logică, mai ales că ne-au fost furnizate și niște indicii, imediat după ce s-a consumat exercițiul electoral. Moscova vrea capul lui Moțoc și a spus-o cu text deschis prin intermediul presei loiale Kremlinului. Nu de dragul demnității și adevărului și nici de mila moldovenilor ”capturați”, ci pentru că omul respectiv a devenit indezirabil, după ce a declarat-o pe ea însăși indezirabilă. Cine calcă Kremlinul pe bătătură nu are iertare, iar acest lucru îl poate confirma și ultimul nostru comunist, bătrânul general Vladimir Voronin.

Așadar, Andrei Năstase ne vrea, din nou, eliberați cu ajutorul rușilor, și speră că moldovenii deșteptați o să-i aprecieze gestul și-i vor ieși în cale cu flori, așa cum s-a întâmplat în ’44, când ostașii sovietici eliberatori au venit aici călare pe tancuri. Nu-i exclus că se vor găsi oameni care să aplaude un astfel de deznodământ și care chiar să creadă sincer că democrația merită un astfel de sacrificiu. Dar vreau să le amintesc acestora că rusul e dispus să ”elibereze” țări străine doar cu o condiție – să nu mai plece niciodată de acolo. A demonstrat-o fără drept de apel în 1812, în 1940 și în 1944.

Ca să vă împrospătați memoria și să resimțiți dragostea rusească pentru popoarele salvate din captivitate, așteptați să vină 9 mai, când vom retrăi, cu voie sau fără voie, victoria împotriva ”ocupantului” român. Mai e puțin, tovarăși.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2993

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2577

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1824

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1384

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1373

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 311

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 409

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 288

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 245

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.