Amnistia lui Țopa - periculoasă pentru Maia Sandu

Scris de Aprilie 15, 2019 217 0

Întrevederea Partidului Socialiștilor cu reprezentanții Blocului politic ACUM a eșuat. Socialiștii nu vor susține un guvern minoritar condus de Maia Sandu și nu îl vor alege pe Andrei Năstase în calitate de președinte al Parlamentului moldovean – cerința celor din ACUM. Socialiștii au sugerat că ar putea vota pachetul de legi anti-oligarhice (anti Plahotniuc) dacă blocul politic ACUM ar participa la formarea unei coaliții parlamentare majoritare PAS/PPDA /PSRM în care președintele Parlamentului ar deveni Zinaida Greceanîi iar în noul executiv le-ar reveni conducerea Ministerului de Externe şi cel al Apărării. De aici.

După ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a comunicat că socialiștii sunt disponibili să creeze o majoritate parlamentară, cu un Guvern funcțional, cu blocul ACUM, iar dacă nu – atunci alegeri anticipate. Președintele Dodon a anunțat că alături de funcțiile de conducere la cârma ministerelor de Externe și al Apărării socialiștii își mai doresc conducerea Ministerului de Interne și conducerea Departamentului pentru Reintegrare. ”Cât va fi această coaliție, 4 ani sau un an, noi discutăm, nu un Guvern minoritar. Vreți să discutați, acestea sunt condițiile, dacă nu – ne pregătim cu toții de anticipate”, a precizat Dodon. De aici.

La o emisiuni a Pro TV Chișinău, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a spus că a luat cunoștință cu poziția anunțată de socialiștii moldoveni după ședința de Consiliului Republican și că, drept urmare, fracțiunea parlamentară a PAS, formată din 14 parlamentari, nu mai are ce discuta cu PSRM.De aici.

Pe de altă parte, la o emisiune a TVR Chișinău, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, consideră că Blocul „ACUM” trebuie să continue discuțiile cu Partidul Socialiștilor pentru formarea unui guvern funcțional. Năstase a admis formarea unui guvern cu socialiștii pentru patru ani: „Bineînțeles. Noi am fost trimiși în Parlament pentru 4 ani, pentru a alege un guvern. Noi ne propunem un guvern de 4 ani”. De aici.

Declarațiile în contradictoriu făcute de cei doi lideri ai Blocului politic ACUM arată o disconcordanță în strategiile de viitor ale celor două fracțiuni parlamentare, PAS și PPDA. Acest lucru înseamnă ori că, a micuț, există o lipsă de comunicare între Maia Sandu și Andrei Năstase, b micuț, zvonurile privind disensiunile dintre cei doi politicieni sunt adevărate.

Cei doi politicieni ar trebui să explice natura acestor declarații care se bat cap în cap, altfel supoziția potrivit căreia agenda politică a PPDA este făcută în afara Republicii Moldova este adevărată. Anterior, voci critice la adresa lui Andrei Năstase au enunțat că o alianță între Blocul politic ACUM și socialiști ar fi una în interesul lui Victor Țopa susținătorul financiar al partidului condus de Năstase. Această monstruoasă alianță ar permite apariția unui decret prezidențial de amnistiere a acuzațiilor la adresa lui Țopa și l-ar scoate pe Plahotniuc, dușmanul personal al acestuia, de la pârghiile puterii.

Probabil, zvonurile despre existența unor disensiuni între Maia Sandu și Andrei Năstase pleacă tocmai de la starea de fapt potrivit căreia interesul lui Victor Țopa diferă de cel al Maiei Sandu, pentru Țopa dezoligarhizarea statului moldovean poartă strict interesul răzbunării, pentru Maia Sandu procesul fiind unul de esență politică.

Sunt de acord cu afirmația făcută de Dionis Cenușă potrivit căreia Blocul politic ACUM ar trebui să spună nu ofertei socialiștilor și să se pregătească de anticipate. Năstase este supus unor presiuni externe care, din dorința răzbunării, îl împing în brațele socialiștilor. Costul politic al amnistiei lui Țopa este foarte periculos pentru Maia Sandu. Se pare că cei din PAS au înțeles asta.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 15 Aprilie 2019 09:13

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2910

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2519

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1735

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1323

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1315

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 22-06-2019 119

Bolboceanu și legea lustrației

A fost eliberat fostul deputat Iurie Bolboceanu, conda...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 19-06-2019 526

FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), pri...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 18-06-2019 428

UN PAS ÎNAINTE ȘI DOI ÎNAPOI. Acordul de ”pace” care umilește România

Știați că, în timpul războiului moldo-rus, din 1992, trupele...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 18-06-2019 280

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Pentru a trăi normal, omul are nevoie de acoperiș deasupra c...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.