Zece ani fără comuniști la putere

Scris de Aprilie 08, 2019 110 0

La zece ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt cel puțin două interpretări recunoscute de toată lumea: prima, că evenimentul produs atunci pentru Partidul Comuniștilor reprezintă sfârșitul monopolului de putere avut timp de opt ani, secundo, pentru partidele pro-europene reprezintă începutul unei ascensiuni care a culminat cu semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Doar că, pentru instituțiile de menținere a ordinii publice, MAI, Procuratură ori SIS, cele întâmplate în data de 7 aprilie 2009 reprezintă un fiasco – aceste organisme nu au putut menține ordinea publică iar protestatarii au devastat cele două simboluri ale democrației moldovene.

Dacă motivația protestatarilor pentru violență este cât de cât înțeleasă, comportamentul haotic al instituțiilor de menținere a ordinii publice este mai puțin descifrat. Nu știu dacă modul de  comportare al conducerii Ministerului de Interne a fost unul care a făcut față tuturor provocărilor venite din partea manifestanților și a provocatorilor. În schimb s-a demonstrat că din partea comisariatelor de poliție au existat suficiente abuzuri de putere și violențe fizice la care au fost supuși, noaptea târziu, cei care au protestat.

Nu știu dacă organizatorii neoficiali ai protestelor din 7 aprilie 2009 erau conștienți de reacția autorităților față de tinerii protestatari atunci când îi îndemnau pe juvenilii revoluționari să  conteste rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Probabil nici ei nu s-au așteptat ca aceste manifestații să ducă la devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului Republicii Moldova și la victime omenești.

Cine este responsabil pentru devastarea celor două simboluri ale  democrației moldave? Politicienii de dreapta, cei care au cules roadele acestei revoluții?  Sau doamna Zinaida Greceanâi, primul ministru al acelor zile?

La zece ani distanță constat că prin instigarea tinerilor la violență, provocarea abuzului agresiv de putere din partea polițiștilor, distrugerea instituțiilor simbol ale democrației din Republica Moldova, s-a urmărit provocarea alegerilor anticipate. Alegeri care au fost câștigate de partidele de dreapta, pro-europene. Tinerii protestatari s-au bucurat: comuniștii moldoveni au pierdut puterea, revoluția a triumfat!

Între timp s-a insinuat că, odată scopul atins, preluarea puterii și semnarea Acordului de Asociere, nu mai contează ce a fost pe 7 aprilie.

Doar că, revoluția, adjudecată de tineri,  nu a fost câștigată de ei – mentalitățile nu au putut fi schimbate. La șapte ani după pierderea puterii de către comuniștii moldoveni, în 2016, prin alegeri libere și corecte, cetățenii moldoveni și-au ales un președinte care, în 2009, făcea parte din anturajul domnului Voronin. Semn că Moldova e țară de minuni iar protestele au fost orice altceva, numai nu o evoluție a mentalității moldovenești.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 08 Aprilie 2019 11:05

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2831

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2468

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1614

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1280

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1254

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Leonid Smolnitchi - avatar Leonid Smolnitchi 19-04-2019 124

Smoala pentru președintele Dodon

 Vizitele președintelui Dodon la Moscova sunt atât de frecve...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 17-04-2019 147

Trinomul PAS-DA-DON și criza de identitate

Așa-i că vă obișnuiți, ușor-ușor, cu ideea unei asocieri înt...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 17-04-2019 218

Moldova ar putea redeveni „protectorat” al Rusiei, cu ajutorul PSRM

Lucruri năstrușnice se întâmplă în ultimele zile în politica...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 17-04-2019 96

Votul extremelor - mortal pentru dreapta politică moldovenească

Moldovenii au rămas cu gura căscată la spusele lui Băsescu –...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.