Zece ani fără comuniști la putere

Scris de Aprilie 08, 2019 154 0

La zece ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt cel puțin două interpretări recunoscute de toată lumea: prima, că evenimentul produs atunci pentru Partidul Comuniștilor reprezintă sfârșitul monopolului de putere avut timp de opt ani, secundo, pentru partidele pro-europene reprezintă începutul unei ascensiuni care a culminat cu semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Doar că, pentru instituțiile de menținere a ordinii publice, MAI, Procuratură ori SIS, cele întâmplate în data de 7 aprilie 2009 reprezintă un fiasco – aceste organisme nu au putut menține ordinea publică iar protestatarii au devastat cele două simboluri ale democrației moldovene.

Dacă motivația protestatarilor pentru violență este cât de cât înțeleasă, comportamentul haotic al instituțiilor de menținere a ordinii publice este mai puțin descifrat. Nu știu dacă modul de  comportare al conducerii Ministerului de Interne a fost unul care a făcut față tuturor provocărilor venite din partea manifestanților și a provocatorilor. În schimb s-a demonstrat că din partea comisariatelor de poliție au existat suficiente abuzuri de putere și violențe fizice la care au fost supuși, noaptea târziu, cei care au protestat.

Nu știu dacă organizatorii neoficiali ai protestelor din 7 aprilie 2009 erau conștienți de reacția autorităților față de tinerii protestatari atunci când îi îndemnau pe juvenilii revoluționari să  conteste rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Probabil nici ei nu s-au așteptat ca aceste manifestații să ducă la devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului Republicii Moldova și la victime omenești.

Cine este responsabil pentru devastarea celor două simboluri ale  democrației moldave? Politicienii de dreapta, cei care au cules roadele acestei revoluții?  Sau doamna Zinaida Greceanâi, primul ministru al acelor zile?

La zece ani distanță constat că prin instigarea tinerilor la violență, provocarea abuzului agresiv de putere din partea polițiștilor, distrugerea instituțiilor simbol ale democrației din Republica Moldova, s-a urmărit provocarea alegerilor anticipate. Alegeri care au fost câștigate de partidele de dreapta, pro-europene. Tinerii protestatari s-au bucurat: comuniștii moldoveni au pierdut puterea, revoluția a triumfat!

Între timp s-a insinuat că, odată scopul atins, preluarea puterii și semnarea Acordului de Asociere, nu mai contează ce a fost pe 7 aprilie.

Doar că, revoluția, adjudecată de tineri,  nu a fost câștigată de ei – mentalitățile nu au putut fi schimbate. La șapte ani după pierderea puterii de către comuniștii moldoveni, în 2016, prin alegeri libere și corecte, cetățenii moldoveni și-au ales un președinte care, în 2009, făcea parte din anturajul domnului Voronin. Semn că Moldova e țară de minuni iar protestele au fost orice altceva, numai nu o evoluție a mentalității moldovenești.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 08 Aprilie 2019 11:05

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2910

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2519

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1735

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1323

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1315

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 22-06-2019 119

Bolboceanu și legea lustrației

A fost eliberat fostul deputat Iurie Bolboceanu, conda...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 19-06-2019 526

FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), pri...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 18-06-2019 428

UN PAS ÎNAINTE ȘI DOI ÎNAPOI. Acordul de ”pace” care umilește România

Știați că, în timpul războiului moldo-rus, din 1992, trupele...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 18-06-2019 280

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Pentru a trăi normal, omul are nevoie de acoperiș deasupra c...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.