Sacrificiul tinerilor a adus schimbarea, nu și dreptatea pentru ei

Scris de Aprilie 05, 2019 277 0

S-au împlinit 10 ani de la protestele tinerilor de la Chișinău, cărora li s-au alăturat semeni din toată Moldova. Începute pe 6 aprilie 2009 și supranumite Revolta de la Chișinău, acestea au fost manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie, în urma cărora comuniștii au obținut 60 de mandate. Acestora le mai trebuia un singur vot, numit „votul de aur”, pentru a alege noul președinte.

Protestele pașnice, la care am participat și eu alături de mai mulți colegi de breaslă, au degenerat în ziua de 7 aprilie în manifestații violente. Chiar și la 10 ani de la protestele tinerilor, au rămas multe întrebări fără răspuns, multe aspecte neelucidate încă.

Clădirea Parlamentului a fost vandalizată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind devastată aproape în totalitate. Printre cărțile și documentele incendiate sau dispărute se numără și originalul Declarației de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991.

Și sediul Președinției a fost devastat parțial. Nu că ar fi trebuit distrus și acesta, însă, fără a fi obsedați de teoria conspirației, am rămas cu impresia că devastatorii erau dirijați de cineva din umbră, care le-ar fi indicat: până aici… Cabinetul președintelui a rămas neatins, protestatarii retrăgându-se tot atât de inopinat cum au și pătruns în clădirea Președinției.

În cursul zilei de 8 aprilie, Vladimir Voronin, președinte în exercițiu după expirarea mandatului de șef al statului pe 7 aprilie, a reiterat acuzațiile că România s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Chișinău, anunțând expulzarea ambasadorului român la Chișinău, Filip Teodorescu, și reintroducerea sistemului de vize pentru cetățenii români.

De ce Voronin a acuzat Bucureștiul, care a respins ferm aceste acuzații, ca fiind nefondate? Fiindcă așa îi convenea bătrânului general. De ce nu a acuzat serviciile secrete rusești? De teamă, probabil. Deși ulterior a fost arestat un cunoscut blogger rus, un provocator, filmat în timpul manifestațiilor de la Chișinău, care a fost plasat în arest la domiciliu și lăsat să scape foarte ușor... Blogger care apoi își bătea joc de autoritățile de la Chișinău, el stând bine mersi la Moscova.

Chiar și în timpul manifestațiilor și imediat după acestea au circulat mai multe zvonuri, că printre provocatori erau și agenți din stânga Nistrului, ba chiar și infractori eliberați pentru câteva zile… Cercetările însă nu au dus aproape la nimic. Nici chiar asasinii lui Valeriu Boboc nu și-au primit pedeapsa.

Geaba au așteptat tinerii maltratați și părinții acestora să se facă justiție! Cei doi condamnați, lângă care, de fapt, trebuiau să se afle mai mulți, au fost dați în urmărire generală. Capii structurilor de ordine care au lăsat să le scape aceștia și nu i-au încătușat chiar în sala de judecată, au dat vina pe lacune din legislație. Până la urmă, nici cei doi șefi din poliție condamnați nu au făcut nici o zi de pușcărie.

La 10 ani de la 7 aprilie 2009, rămâi cu un gust amar. Este adevărat, datorită sacrificiului tinerilor s-a produs schimbarea, comuniștii au fost debarcați de la putere, acum aproape că au ajuns în neant, dar nu li s-a făcut dreptate tinerilor care au fost maltratați în subsolurile comisariatelor de poliție, nimeni nu a fost pedepsit pentru incendierea Parlamentului și pentru prejudiciile cauzate… Ștergem cu buretele și dăm uitării tot ce a fost urât și rău? Nu ne rămâne decât să mergem înainte cu fruntea sus și cu optimism că ne așteaptă timpuri mai bune.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2991

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2573

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1821

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1383

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1371

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 308

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 405

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 284

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 243

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.