Cinci ani de la Marea Neagră, lac rusesc

Scris de Martie 15, 2019 195 0

Pe 1 martie s-au împlinit cinci ani de când Marea Neagră a devenit un lac rusesc. Expresia referitoare la Marea Neagră ca fiind un lac rusesc datează din anul 2005 și a fost folosită de președintele Traian Băsescu într-un discurs ținut la Universitatea Standford din Statele Unite, fostul șef al statului român a folosit această expresie din considerentul că autoritățile ruse nu își doreau internaționalizarea problemelor separatiste apărute în statele riverane Mării Negre.

Între timp, avertismentul domnului Băsescu a fost confirmat, cu subiect și predicat, de oficiali militari americani de cel mai înalt rang. Potrivit lor, Rusia poate bloca accesul navelor în Marea Neagră datorită rachetelor militare rusești staționate în Crimeea.

Referindu-se recent la fostul teritoriu al statului ucrainean, domnul Băsescu a spus că , după invadarea Crimeei, „peninsula a fost transformată într-un portavion avansat în inima Mării Negre” și că, în raport cu tot ceea ce are Rusia mobilizat acolo, armamentul și munițiile depozitate în regiunea transnistreană reprezintă doar “fier vechi”.

Nu știu dacă armamentul depozitat în regiunea transnistreană poate fi considerat fier vechi. Agențiile de presă anunță însă că Federația Rusă îşi consolidează prezenţa militară acolo și că pregătește un exercițiu militar de amploare în Marea Neagră. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declara că mărirea efectivului militar în Crimeea asigură protecţia peninsulei şi a intereselor Rusiei în Marea Neagră.De aici.

Exercițiile militare desfășurate de Federația Rusă reprezintă o metodă de a spune oficialilor din Uniunea Europeană că Rusia nu va pleca din Crimeea. Politicienii europeni, pe 12 martie, au adoptat în Parlamentului European o rezoluție în care se spune că Federația Rusă nu mai este un partener strategic al Uniunii Europene și că statele Uniunii Europene trebuie să rămână deschise impunerii de sancțiuni suplimentare la adresa Federației Ruse. Tot în această zi, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că Ucraina continuă să dezvolte noi tipuri de armament, inclusiv rachete."Avem deja o armată nouă, de înaltă calitate, înarmată calitativ. Vom avea şi rachete. Acum avem rachetele de croazieră Neptun, care au fost testate cu succes, plus rachetele tactice Oliha şi rachetele antitanc Stugna" - a explicat Poroșenko. Totodată, liderul de la Kiev a promis o cooperare eficientă în industria de apărare între Ucraina şi principalele țări membre ale NATO.

Se pare că în Ucraina începe să miroase a praf de pușcă. Mai ales că Moscova a transmis Kievului o notă în care se spune că tratatul de prietenie semnat la 31 mai 1997, îşi va înceta valabilitatea la 1 aprilie 2019.

Senzația este confirmată de comentatorii politici occidentali care afirmă că nimic nu poate împiedica un eventual atac militar rus dacă Vladimir Putin constată că soluția electorală din urma alegerilor prezidențiale nu îi va fi pe plac și că procentul său de încredere, de 32 la sută, cel mai mic din istorie, are nevoie de un război în Ucraina, pentru a se revigora.

Domnul Băsescu greșește atunci când afirmă că armamentul și munițiile depozitate în regiunea transnistreană sunt doar un morman de fier vechi. În eventualitatea unui atac militar general asupra statului ucrainean, regiunea s-ar transforma într-o mănușă de oțel care ar putea pune piedică statului ucrainean.  

Actorii politici moldoveni care au refuzat funcția de prim ministru al statului moldovean își dau sau nu seama că pericolul izbucnirii unui război la frontierele statului moldovean este cât se poate de real?

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 15 Martie 2019 21:10

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2994

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2578

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1825

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1385

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1374

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 313

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 410

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 289

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 248

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.