Cinci ani de la Marea Neagră, lac rusesc

Scris de Martie 15, 2019 155 0

Pe 1 martie s-au împlinit cinci ani de când Marea Neagră a devenit un lac rusesc. Expresia referitoare la Marea Neagră ca fiind un lac rusesc datează din anul 2005 și a fost folosită de președintele Traian Băsescu într-un discurs ținut la Universitatea Standford din Statele Unite, fostul șef al statului român a folosit această expresie din considerentul că autoritățile ruse nu își doreau internaționalizarea problemelor separatiste apărute în statele riverane Mării Negre.

Între timp, avertismentul domnului Băsescu a fost confirmat, cu subiect și predicat, de oficiali militari americani de cel mai înalt rang. Potrivit lor, Rusia poate bloca accesul navelor în Marea Neagră datorită rachetelor militare rusești staționate în Crimeea.

Referindu-se recent la fostul teritoriu al statului ucrainean, domnul Băsescu a spus că , după invadarea Crimeei, „peninsula a fost transformată într-un portavion avansat în inima Mării Negre” și că, în raport cu tot ceea ce are Rusia mobilizat acolo, armamentul și munițiile depozitate în regiunea transnistreană reprezintă doar “fier vechi”.

Nu știu dacă armamentul depozitat în regiunea transnistreană poate fi considerat fier vechi. Agențiile de presă anunță însă că Federația Rusă îşi consolidează prezenţa militară acolo și că pregătește un exercițiu militar de amploare în Marea Neagră. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declara că mărirea efectivului militar în Crimeea asigură protecţia peninsulei şi a intereselor Rusiei în Marea Neagră.De aici.

Exercițiile militare desfășurate de Federația Rusă reprezintă o metodă de a spune oficialilor din Uniunea Europeană că Rusia nu va pleca din Crimeea. Politicienii europeni, pe 12 martie, au adoptat în Parlamentului European o rezoluție în care se spune că Federația Rusă nu mai este un partener strategic al Uniunii Europene și că statele Uniunii Europene trebuie să rămână deschise impunerii de sancțiuni suplimentare la adresa Federației Ruse. Tot în această zi, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că Ucraina continuă să dezvolte noi tipuri de armament, inclusiv rachete."Avem deja o armată nouă, de înaltă calitate, înarmată calitativ. Vom avea şi rachete. Acum avem rachetele de croazieră Neptun, care au fost testate cu succes, plus rachetele tactice Oliha şi rachetele antitanc Stugna" - a explicat Poroșenko. Totodată, liderul de la Kiev a promis o cooperare eficientă în industria de apărare între Ucraina şi principalele țări membre ale NATO.

Se pare că în Ucraina începe să miroase a praf de pușcă. Mai ales că Moscova a transmis Kievului o notă în care se spune că tratatul de prietenie semnat la 31 mai 1997, îşi va înceta valabilitatea la 1 aprilie 2019.

Senzația este confirmată de comentatorii politici occidentali care afirmă că nimic nu poate împiedica un eventual atac militar rus dacă Vladimir Putin constată că soluția electorală din urma alegerilor prezidențiale nu îi va fi pe plac și că procentul său de încredere, de 32 la sută, cel mai mic din istorie, are nevoie de un război în Ucraina, pentru a se revigora.

Domnul Băsescu greșește atunci când afirmă că armamentul și munițiile depozitate în regiunea transnistreană sunt doar un morman de fier vechi. În eventualitatea unui atac militar general asupra statului ucrainean, regiunea s-ar transforma într-o mănușă de oțel care ar putea pune piedică statului ucrainean.  

Actorii politici moldoveni care au refuzat funcția de prim ministru al statului moldovean își dau sau nu seama că pericolul izbucnirii unui război la frontierele statului moldovean este cât se poate de real?

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 15 Martie 2019 21:10

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2904

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2513

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1726

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1316

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1309

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Ultimele Opinii VBlog

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 19-06-2019 383

FEDERALIZARE ÎN ETAPE. Sămânța a fost aruncată și lăsată să încolțească

Reputatul savant american Joseph P. Overton (1960-2003), pri...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 18-06-2019 380

UN PAS ÎNAINTE ȘI DOI ÎNAPOI. Acordul de ”pace” care umilește România

Știați că, în timpul războiului moldo-rus, din 1992, trupele...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 18-06-2019 234

Kievul întinde mâna Chișinăului. Cum va răspunde noua guvernare?

Pentru a trăi normal, omul are nevoie de acoperiș deasupra c...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 17-06-2019 326

Maia Sandu la București - o vizită necesară

Moldova țară de minuni: magistrații Curții Constituționale ș...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.