Pro-Moldova nu înseamnă anti-România

Scris de Martie 07, 2019 276 0

Recent profesorul Dungaciu scrie că eşecul României în stânga Prutului are un singur nume: „pro-Moldova“.  Potrivit lui Dungaciu, „pro-Moldova“ ar fi o plutire neutră între Est şi Vest, fără UE şi fără Rusia, combinată cu respingerea reunirii ar arunca statul moldovean în braţele Moscovei.

Constat, cu amărăciune, că orice strategie politică care pune accentul pe dezvoltarea patriotismului local moldovenesc și care ar contribui la consolidarea relațiilor etnice din interiorul statului moldovean este criticată de reprezentanții elitelor de la București.

Ideologia patriotismului moldovenesc a fost promovată inițial de primul președinte al statului moldovean, Mircea Snegur, la Congresul din 5 februarie 1994 „Casa noastră – Republica Moldova”. În discursul său președintele moldovean a sugerat că problema unirii României cu Republica Moldova ar trebui să fie abandonată, pentru ca teritoriul dintre Prut și Nistru  să nu mai fie “monedă de schimb”.

Presa de la București a considerat discursul lui Snegur ca fiind unul care trădează idealurile unioniste. Poetul Adrian Păunescu a dedicat o poezie președintelui moldovean afirmând că Snegur „a coborât din căruţa neamului”. De atunci, orice discurs care pune în centrul său interesele statului moldovean și patriotismul de esență moldovenească este considerat a fi unul anti-românesc. Potrivit unor comentatori români doctrina „pro-Moldova“ ar fi eșecul României între Prut și Nistru.

În septembrie 2018 Partidul Democrat din Moldova lansa o serie de principii în care anunța că va acționa pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă moldovenii și abia mai apoi pentru îndeplinirea altor angajamente. Reîntoarcere la ideologia patriotismului local le-au adus critici din partea oponenților politici, care au susținut că partidul guvernamental a renunțat la “visul european al moldovenilor”. Mai mult, principiile anunțate pentru formarea unei majorități parlamentare sunt considerate că ascund în ele adevărata miză a Moscovei.

Angajamentul pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, adoptarea orientării politice pro-Moldova și implementarea Acordului de Asociere RM-UE împreună cu introducerea elementelor care duc la consolidarea patriotismului în rândurile cetăţenilor şi îmbunătăţirea relaţiilor interetnice reprezintă principii necesare consolidării statalității moldovene. Toate acestea sunt instrumente pentru o mai bună funcționare a sistemului social existent între Prut și Nistru.

Recent, liderul Partidului Democrat din Moldova a declarat că formațiunea pe care o conduce face deja coaliție cu cetățenii moldoveni și că executivul de la Chișinău a decis să își asume răspunderea pentru a indexa pensiile cu 5,3 la sută și a decis să acorde un ajutor social înaintea sărbătorilor pascale celor 600 de mii de pensionari care au venituri mai mici de două mii de lei. Au voie politicienii moldoveni să fie patrioții teritoriului în care activează și locuiesc? Au voie politicienii moldoveni să implementeze programe prin care să aducă apă și canalizare în satele și comunele dintre Prut și Nistru? Au voie moldovenii să aibă drumuri asfaltate în satele lor? Ori așa ceva nu e posibil pentru că ei ar trebui să pună mai presus de interesele locale, preocupările altor state?

Observ că doctrina pro-Moldova nu se referă deloc la geopolitică, e vorba mai mult despre dezvoltarea acestui teritoriu. Banii pe care moldovenii îi câștigă în Federația Rusă, Israel ori Uniunea Europeană trebuie să aibă posibilitatea de a fi investiți mai ușor în localitățile moldovenești. În casele, automobilele și micile afaceri ale locuitorilor dintre Prut și Nistru: moldoveni/români, ucraineni, ruși ori bulgari. Cu toții ar trebui să se identifice ca moldoveni.

Strategia de dezvoltare a statului moldovean este văzută de unii comentatori politici români ca una care s-ar împotrivi ideilor unioniste. Probabil, atunci când și-au permis să vorbească despre patriotism, oficialii moldoveni au încălcat o linie roșie, cea care spune că patriotismul moldovenesc nu are trebui să existe, pentru că deja există patriotismul românesc.

Dar Moldova nu e România. Păcat. Ca să fie, ar fi trebuit ca formațiunile politice unioniste să fi trecut pragul electoral. Ar fi trebuit ca unionismul să nu fi fost doar un curent politic, ci o trăire adevărată. Nu s-a întâmplat așa – poate ăsta e motivul apariției și existenței patriotismului moldovenesc. Pro-Moldova nu înseamnă eșecul românismului în Basarabia, este doar conștientizarea faptului că teritoriul dintre Prut și Nistru trebuie administrat corect și europenește.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 07 Martie 2019 18:54

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2950

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2529

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 25-02-2019 1765

Cine clatină barca numită Republica Mold…

Se știe, orice comparație șchiopătează. Dacă e să comparăm statul numit Republica Moldova cu o navă, aceasta ba plutește în derivă, ba se apropie periculos de niște ghețari care ar...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 22-02-2019 1342

Sandu si Năstase, de la otrăvire, la sin…

Că liderii blocului ACUM suferă de lipsă acută de inspirație se știe de multă vreme. Se creează impresia că toate acțiunile sunt improvizații ad hoc, în funcție de situația momentului...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 26-02-2019 1338

Țambalul nostru cel de toate zilele sau …

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind...

Ultimele Opinii VBlog

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 04-07-2019 238

Onestitatea lui Dodon

Comentatori politici apropiați guvernării pro-europene – soc...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 01-07-2019 293

Îngrijorarea românilor basarabeni

Toată lumea este de acord că factorul extern a avut un rol i...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 25-06-2019 212

UNIREA, ACUM ORI NICIODATĂ. Saltul periculos care încă ne mai poate salva

Cine nu riscă, nu bea șampanie, spune o veche vorbă rusească...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 25-06-2019 170

Experimentul Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preş...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.