Cât de bine colaborează structurile de securitate ale României și Ucrainei cu cele ale Moldovei

Scris de Februarie 11, 2019 75 0

La ultima conferință de presă oferită de președintele Dodon în 2018, șeful statului moldovean a declarat că este gata să își îndemne simpatizanții să iasă la revoluție. De aici.

Fruntașul Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țârdea, într-o notă de blog atenționa că, după alegerile parlamentare, guvernul Filip s-ar putea confrunta cu proteste în masă. „Protestele vor izbucni momentan.Şi toate astea pe fondalul isteriei a circa 12 mii de ONG din Moldova, a câtorva zeci de televiziuni şi alte mijloace de informare în masă, care se hrănesc din granturi externe… Se vede că rezultatul va fi: sau victoria PSRM, sau alegeri anticipate”, concluzionează Bogdan Ţârdea. De aici.

În ultima conferință de presă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, s-a declarat că doar această formațiune politică poate obține majoritatea în viitorul Parlament al Republicii Moldova. De aici.

Cu două săptămâni înaintea scrutinului parlamentar, instituțiile de presă din Republica Moldova publică o știre potrivit căreia un grup de circa 200 de militari și veterani ai forțelor armate din R. Moldova, loiali președintelui Igor Dodon, sunt gata, cu arma în mâini, să iasă în stradă, dacă socialiștii vor fi împiedicați să câștige alegerile parlamentare. Informația respectivă a apărut pe un portal al separatiștilor din Donbas. O persoană care s-a prezentat a fi ofițer al Brigăzii de infanterie din Bălți a declarat că cei circa 200, de actuali și foști militari, au format Uniunea „Salvați Moldova” și sunt gata să ia arma în mâini pentru a „nu admite falsificarea rezultatelor alegerilor”. De aici.

La rândul ei, Maia Sandu scrie pe rețelele de socializare că, dacă blocul electoral pe care îl conduce împreună cu Andrei Năstase nu va câștiga alegerile, înseamnă că alegerile au fost fraudate.

Observ apariția în societatea moldoveană a unui curent de opinie care încearcă să convingă că, în Republica Moldova, puterea trebuie obținută prin metode violente și nu în urma alegerilor.

Chiar dacă Federația Rusă prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe respinge acuzațiile potrivit cărora Moscova ar interfera procesul electoral moldovenesc încercând să influențeze rezultatele votului, interesul rusesc pentru Moldova a fost dovedit.

Știrea, că foști ori actuali ofițeri ai Armatei Naționale a Republicii Moldova sunt gata să participe la o insurgență armată confirmă ceea ce a apărut deja în presa moldoveană, că după alegerile parlamentare statul moldovean s-ar putea confrunta cu violențe. Acest lucru înseamnă că, la fel ca în toamna anului 2014, înaintea alegerilor parlamentare, serviciile secrete rusești vor încerca să arunce în aer precarul echilibru etnico-social existent între Prut și Nistru.

E logic: apariția unei crize de proporții la Chișinău ar însemna eșecul diplomației românești în timpul deținerii de către statul român a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Lansate de socialiști ori de blocul ACUM, toate aceste amenințări ar trebui să pună în gardă atât instituțiile statului moldovean cât și corpul diplomatic acreditat la Chișinău.

Probabil, aceste indirecte amenințări de securitate la adresa statului român ar trebui monitorizate și de către serviciile românești de intelligence.  O colaborare în acest sens între Serviciul de Securitate al Ucrainei, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Serviciul Român de Informații ar trebui să existe – vorba veche, prietenul la nevoie se cunoaște.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 11 Februarie 2019 15:53

Cele mai citite articole

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 14-01-2019 2666

Dodon a primit o lovitură drept în moale…

În campania electorală este important orice gest, orice faptă care aduce dividende politice. Loviturile de imagine pot însă avea un impact devastator dublu. Este și cazul lui Dodon, care a...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 08-10-2018 2369

O tragedie parcă „trasă la indigo”, ca a…

E iarăși octombrie... De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 01-10-2018 866

Moaștele prezidentului și cancerul socie…

Am mai spus-o și în alte rânduri, au spus-o și alții: politica e un lucru murdar. Morala este substituită adesea pe acest teren cu niște principii machiavelice gen scopul scuză...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 24-09-2018 852

Dodon, Constituția, vânătorul ghinionist…

Despre remanierile guvernamentale s-a vorbit ceva mai înainte de a fi anunțați miniștrii concreți scoși pe acostament de pe „carosabilul politicii moldovenești”, dar nu chiar aruncați în „rigola politică”. Este...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 17-01-2019 845

Diavolul se ascunde în detalii. Incident…

Precum se spune, diavolul se ascunde în detalii. În ultimele zile pe rețelele de socializare toata lumea a discutat despre polițistul care i-a cerut unui șofer (găgăuz, probabil) actele la...

Ultimele Opinii VBlog

Leonid Smolnitchi - avatar Leonid Smolnitchi 15-02-2019 76

CUM E SA FII MAMĂ (Monologul poetului din piesa Poet și Înger)

Dacă m-ar întreba cineva, cum e să fii mamă, i-aș răspunde c...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 15-02-2019 326

RĂZBOIUL TROLILOR. Hoțul strigă: ”Prindeți hoțul!”

Se spune că trollingul a fost adus în Moldova de Filat. Cine...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 14-02-2019 378

VÂNT RECE DE LA MOSCOVA. Maidan moldovenesc sau o posibilă repetare a situației …

Rușii sunt plagiatori prin definiție. Cam toate marile reali...

Natalia Hadarca - avatar Natalia Hadarca 13-02-2019 267

Ostatici ai unui individ nesimțit sau i se strânge funia la par lui Dodon, un Om…

Luarea de ostatici civili, fie că acest lucru se întâmplă în...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.