OPINIE // Viitorul guvern va fi unul de coaliție

09 Ianuarie 2019 12:44 489 0 Ultima modificare 09 Ianuarie 2019 12:46

În rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie curent ar putea exista posibilitatea creării unei majorități parlamentare care va reuși să constituie guvernul. De această părere este decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova (USM), Alexandru Solcan. Opinia a fost exprimată în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

 „Cred că nu se va ajunge la alegeri anticipate. Cred că în urma alegerilor va fi formată o majoritate parlamentară, va fi constituit guvernul și cel mai probabil acest guvern va fi în jurul actualei guvernări, în jurul Partidului Democrat din Moldova (PDM)”, a afirmat Solcan.

Potrivit sursei citate, situația politică actuală este una complicată, întrucât partidele care sunt cel mai aproape pe eșichierul politic și pot fi eventuali parteneri ai unei coaliții, sunt în cea mai mare confruntare. „Mă refer la blocul „ACUM” și la PDM. Constatăm că partidele constituante ale ACUM au o poziție probabil intransigentă față de orice comunicare cu guvernarea și asta este foarte complicat”, a spus Solcan. În aceste condiții, unul dintre rateurile anului 2018, enunțat de Solcan, este această colaborare între opoziție și guvernare, „în sensul unei colaborări constituționale corecte”.

Alexandru Solcan a mai opinat că mulți dintre deputații care vor fi aleși în circumscripții uninominale vor încerca să se alăture unei guvernări, pentru a aduce cât mai multe beneficii cetățenilor care i-au votat.

Pe 24 februarie curent, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului mixt de vot.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte