Andrei Năstase ”mușcă” din electoratul Maiei Sandu

11 Iulie 2018 03:00 3423 0

Răsturnare de situație în cazul celor doi lideri ai opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase. Ultimele evoluții de pe scena politică par să-i fi adus președintelui PPDA o creștere spectaculoasă în sondaje, în detrimentul formațiunii partenere PAS, care înregistrează o scădere considerabilă.

Un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că partidul DA și-a dublat practic ratingul și a ajuns la aproape 16 la sută în preferințele electoratului cu opțiuni clare de vot, față de 9 la sută, cât avea în luna aprilie.

În schimb, formațiunea Maiei Sandu a înregistrat o cădere vizibilă, de la 19, la 11 la sută, ceea ce denotă că o parte din electoratul ei a migrat spre Andrei Năstase.

În cazul celorlalte două formațiuni, cu șanse reale de a accede în viitorul Parlament, nu s-au înregistrat schimbări esențiale. Astfel, potrivit studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Partidul Socialiștilor ar acumula 37,2 la sută din numărul total de voturi, iar Partidul Demnitate și Adevăr s-ar clasa pe locul doi, cu 11,9%.

Poziția a treia ar fi ocupată de Partidul Democrat, care ar acumula 10,1 la sută din sufragii, urmat de PAS, cu 8,3 procente. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. 

În ceea ce privește încrederea în politicieni, pe prima poziție rămâne președintele Igor Dodon, care se bucură de susținerea a 26,7 la sută din alegători. El este urmat de premierul Pavel Filip, cu 7,5 la sută, și liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru care au optat 6,2 la sută dintre participanții la sondaj. Pe următoarele poziții s-au clasat Maia Sandu și Vlad Plahotniuc, cu 2,9 și, respectiv, 1,7 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iunie-7 iulie pe eșantion de 1195 persoane. Marja de eroare este de plus/minus trei la sută.

RATINGUL PARTIDELOR 

PSRM 37,2%
PPDA 11,9%
PDM 10,1%
PAS 8,3%

ÎNCREDEREA ÎN POLITICIENI
Igor Dodon 26,7%
Pavel Filip 7,5%
Andrei Năstase 6,2%
Maia Sandu 2,9%
Vlad Plahotniuc 1,7%

sursa: Asociația Sociologilor și Demografilor

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte