Declarația primei zile a Summitului NATO de la Bruxelles: Rusia trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova

11 Iulie 2018 03:00 7336 0

Liderii celor 29 de state membre au publicat declaraţia Summitului de la Bruxelles, la finalul primei zile a reuniunii. Cu referire la Republica Moldova, aliații din NATO fac un apel către Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în negocierile privind Transnistria.

"Reiterăm sprijinul acordat integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, solicităm Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără consimțământul lor", au transmis liderii euro-atlantici.

Rezoluția adoptată de liderii NATO survine în contextul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat în luna iunie un proiect de rezoluţie propus de Guvernul Filip privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Rrezoluția privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre a fost aprobată cu 64 de voturi pentru și 15 împotrivă. Liderul coaliției de la guvernare de la Chișinău, Vlad Plahotniuc, a felicitat moldovenii pentru acest succces național.

Înainte de începerea propriu-zisă a summitului, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO".

„Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (...) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (...) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune", a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.

În declarația finală a summitului, țările NATO au condamnat cu fermitate anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei, pe care nu o recunosc și nu o vor recunoaște.

Summitul NATO continuă mâine, discuțiile legate de contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianței Nord-Atlantice fiind în continuare cele care domină agenda zilei.

Potrivit documentului de la finalul primei zile a summitului NATO, şefii de stat şi de guvern au luat act de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou la NATO, în toamnă.

Alianța Nord-Atlantică anunţă şi dezvoltarea rolului brigăzii Multinaţionale de la Craiova, care ar putea trece de la nivelul de organizare de exerciţii, la unul de intervenţie în caz de nevoie.

„De asemenea, am dezvoltat o prezență adaptată adaptată în regiunea Mării Negre. În România, există o brigadă multinațională pentru formarea forțelor terestre ale aliaților, iar în prezent se desfășoară activități de dezvoltare a capacității brigăzii de a contribui la descurajarea și apărarea consolidată a Alianței.”

„Contribuțiile aliate la sistemul de  comandă și control NATO rămân esențiale. Am luat notă ofertele României de a dezvolta capacitatea de comandă și control la nivel de corp de armată pe teritoriul său, pentru a contribui la consolidarea planificării în regiune, precum și de către Danemarca, Estonia și Letonia pentru a consolida în continuare controlul în regiunea Baltică, prin înființarea unui Comandament de Divizie . Am luat notă de oferta italiană, pe bază rotativă, de înfiinţare a unui comandament de divizie.”

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte