Marinei Tauber are interdicția să părăsească Republica Moldova

27 Mai 2022 20:10 166 0

Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, are interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova, începând de vineri, după ce a fost lipsită joi de imunitate parlamentară, scrie anticorupție.md

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat pentru portalul Antincoruptie.md, că deputata Șor nu are voie să părăsească Republica Moldova pentru o perioadă de de 60 de zile.

La rândul său, procurorul responsabil de acest caz, Octavian Iachimovschi, a declarat pentru ProTV că în dosarul în care este cercetată Tauber mai sunt implicate 11-12 persoane.

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, s-a prezentat vineri dimineață la Procuratura Anticorupție. Aceasta a fost citată pentru a fi audiată și pentru a i se înainta învinuirea referitor la capetele de acuzare pentru care i-a fost ridicată imunitatea.

Parlamentul a aprobat joi cererea înaintată de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare Marinei Tauber.

Tauber este bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor.

„Tauber și Șor au pus în aplicare planul infracțional prin care o companie urma să răscumpere de la Banca de Economii credite. Tauber a obținut și integrat mijloacele pentru a-și spori proprietățile în Moldova și în străinătate”, i-a informat procurorul general interimar Dumitru Robu pe aleșii poporului.

Numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare.

Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.

Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni.

Inițial, pe 16 septembrie 2019, Marina Tauber a fost reținută în orașul Orhei, la câteva ore după ce Parlamentul a votat ridicarea imunității pentru Marina Tauber și colega ei de partid, Reghina Apostolova.

Pe 2 octombrie 2020, Tauber și Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte