Igor Dodon face apel către Maia Sandu să inițieze consultări. PAS refuză

26 Aprilie 2021 11:07 350 0

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, vine cu un apel către președintele țării, Maia Sandu, „sa stopeze imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițieze de urgență consultări pentru depășirea acestei crize”. În opinia liderului socialist, „mai este timp și loc pentru dialog”, transmite IPN cu referire la o postare pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon propune inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură. Ulterior, să fie adoptate toate actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.

Liderul Socialist mai propune elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni, până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor. Precum și crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor „asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției”.

„Vreau să înțelegem cu toții că instituțiile statului se află azi într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară”. În opinia lui Igor Dodon, azi clasa politică are nevoie de un dialog responsabil. Iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei „foarte grave în care ne aflăm”, să își asume toate consecințele.

Preşedintele PAS, Igor Grosu, a reacţionat la apelul lui Igor Dodon privind necesitatea iniţierii de urgență a unui dialog între preşedintele Maia Sandu şi Parlament, în contextul crizei politice. 

„Dodon ne-a chemat la dialog. Noi nu avem ce discuta cu penalii și uzurpatorii. Acum că sunt disperați, noi vom sta aici în eventualitatea în care ei vor îndrăzni să-l aducă pe așa numitul judecător al CC. Eu nu știu omul acesta, dar în ce belea la băgat Igor Dodon, eu nu îl invidiez”, a spus Grosu la protestul din fața Curții Constituționale. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte