Cei care vor bloca desfășurarea anticipatelor riscă dosar penal, opinie

17 Aprilie 2021 08:04 188 0

Încercările unor forțe politice și parlamentare de a bloca desfășurarea și organizarea alegerilor parlamentare anticipa ar putea avea consecințe penale. De această părere este expertul în drept constituțional și fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase, scrie deschide.md.

Vorbind despre faptul că anumite forțe ar încerca să blocheze rectificarea Bugetului de stat în scopul alocării surselor financiare pentru desfășurarea scrutinului, Alexandru Tănase a spus că acest proces nu poate fi împiedicat. „Banii pentru alegeri vor fi găsiți. Organizarea alegerilor nu poate fi împiedicată din cauza lipsei surselor financiare. Cei care vor încerca să împiedice desfășurarea alegerilor recurgând la instrumente, precum nealocarea fondurilor, riscă răspundere juridică, inclusiv până la cea penală”, a spus constituționalistul.

Potrivit lui, în ultima perioadă se discută foarte mult despre uzurparea puterii în stat, iar orice încercare de a bloca procesul electoral va avea urmări grave. „Consider că având un aviz al CCM, având un decret prezidențial, orice încercare de a bloca acest proces prin neonorarea obligațiilor care derivă din aceste acte, duce la riscuri enorme”, a precizat Tănase.

Amintim că Înalta Curte a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului. Astfel, șeful statului este în drept să semneze decretul de dizolvare a forului suprem.

De menționat că socialiștii au anunțat anterior că nu vor aloca bani pentru desfășurarea anticipatelor, astfel încât organizarea alegerilor ar deveni imposibilă.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte