A fost declarată inadmisibilă sesizarea PSRM privind legalitatea desemnării Nataliei Gavriliță

06 Aprilie 2021 16:13 209 0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea Nataliei Gavriliță la funcția de Prim-ministru, depusă de deputații PSRM, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, comunică MOLDPRES.

Cei doi legislatori menționează în sesizare că decretul contestat contravine articolului 76 din Constituție, deoarece la data solicitării votului de încredere asupra programului de activitate şi întregii liste a Guvernului acesta nu era publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, prin urmare, nu era în vigoare. Publicarea în Monitorul Oficial a Decretului contestat a avut loc post factum, situație care a afectat constituționalitatea acestuia.

De asemenea, autorii sesizării consideră că Decretul contestat contravine Constituției, deoarece atât la desemnarea Nataliei Gavrilița în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, cât și la prezentarea programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului, Președintele Republicii Moldova și candidatul nu au urmărit obținerea votului de încredere, ci dizolvarea Parlamentului.

Magistrații înaltului for au statuat că pe 11 februarie 2021, Parlamentul a examinat solicitarea candidatului la funcția de Prim-ministru Natalia Gavriliță și nu a susținut-o. Astfel, prin respingerea solicitării de învestitură a Guvernului, Decretul contestat s-a consumat. Iar actele consumate nu pot fi supuse controlului de constituționalitate.

Curtea a reținut că sesizarea este lipsită de obiect şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Totodată, Curtea Constituțională a anunțat că pe 15 aprilie va examina sesizarea depusă de către președintele, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte