Ce pregătește Rusia pentru Plahotniuc, Usatîi și Platon? // VIDEO

01 Septembrie 2020 10:05 992 0 Ultima modificare 01 Septembrie 2020 10:07

Autoritățile ruse anunță că au finalizat investigarea Laundromatului, schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești printr-o bancă din Republica Moldova și se pregătesc să expedieze dosarul în judecată, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne rus, Irina Volk.

Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a 8 membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Volk luni pentru Interfax, sursă citată de Deschide.md

Potrivit acesteia, anchetatorii ruși au stabilit în cadrul anchetei preliminare că în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu primul vicepreședinte și lider de facto al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care are corupție și legături comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

Reprezentanții MAI din Rusia mai adaugă că pentru a-și implementa planurile, cei menționați mai sus l-au atras în schemă pe Renato Usatîi, care are o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea unei infracțiuni, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov , precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizând documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident – „BC Moldindconbank SA”.

Plahotniuc, Platon și Usatii au fost incluși pe lista internațională a căutărilor, instanța i-a arestat în lipsă. Restul au fost acuzați de crearea, conducerea și participarea la comunitatea criminală internațională, precum și comiterea de tranzacții valutare ilegale. „Toți au fost arestați ca măsură preventivă”, a spus Volk.

Citește și: Partidul Nostru și Renato Usatîi au anunțat când vor depune actele pentru cursa prezidențială

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte