DOCUMENT din 1840: „ „Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un POPOR care are o singură origine, o singură limbă, o singură credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil”

13 Iulie 2020 14:16 1213 0 Ultima modificare 13 Iulie 2020 14:17

Un document care datează cu anul 1840 și care aparține Curții Imperiale din Sankt Petersburg arată că Imperiul Țarist recunoștea faptul că în Moldova și Valahia locuia același popor, cu aceeași limbă și cultură.

Sovieticii de mai târziu, însă, au făcut tot posibilul pentru a dezrădăcina locuitorii din Basarabia anexată, de a-i întoarce împotriva României și a-i impune să creadă că peste Prut erau „dușmani”.

Actul din 1840 a fost descoperit și făcut public de fostul deputat Vlad Cubreacov.

„Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeaşi cruce grea, iar acum sorb o nouă viaţă din acelaşi izvor dătător de viaţă. Ele au acelaşi trecut, acelaşi prezent şi, bineînţeles – acelaşi viitor!” („Despre situaţia învăţământului în Principatele Moldovei şi Valahiei” în Revista Ministerului Instrucţiunii Publice, fasculul 29, secţiunea IV, Petersburg, 1840, pagina 7).

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte