„Căpșunarul” Dodon se vrea țar și sapă la temelia constituționalității acestui stat

15 Iunie 2020 13:38 371 0 Ultima modificare 15 Iunie 2020 14:02

Individul care pretinde că ar fi „olecuță doftor”, ceva mai mult căpșunar și „fabricant” de „tușonkă”, iar în timpul liber deține funcția provizorie de prezident, se complace în ultima vreme în postura de săpător. S-a apucat să sape de zor la temelia constituțională a acestui stat, așa cum este, slab, dar cu structuri care funcționează, de bine, de rău. Deși coaliția majoritară PSRM-PD atârnă de un fir de păr de pe capul unuia dintre cei 51 câți au mai rămas, lui Dodon i se pare că cetățenii acestui stat sunt cu capul pătrat și nimeni nu va cârti împotriva lui. „Căpșunarul” de la Sadova vrea republică prezidențială! Și nu una oarecare, ci exact cum e în Rusia sau Belarus! 

„Dacă ar fi fost stat prezidențial: ai dat cu pumnul în masă și i-ai pus la punct și pe procuror și pe judecător și pe deputat și pe prim-ministru. La noi nu e stat prezidențial. Eu, dacă aș avea posibilitate, demult era „кузькину мать” cu dânșii (adică „i-aș fi tras în țeapă”, n.n.). În SUA e stat prezidențial, în Belarus. De aceea, acolo, dacă a spus președintele – s-a terminat discuția”, a declarat Dodon.
De Belarus nu spunem nimic, dar își imaginează Dodon că Trump face tot ce-i trăsnește prin cap?
„Eu cred că în Republica Moldova trebuie să fie stat prezidențial: ai ales președintele, i-ai dat încredere din partea poporului, las” să lucreze. Nu a făcut față – afară! Asta ar trebui să fie, dar nu să fie blocat de parlament, de nu știu cine… Asta ar fi soluția pentru perioada aceasta pentru R. Moldova: după ce facem regulă, facem parlamentarism, ca în Europa, dar cu bandiții ăștia altfel nu poți. Până nu îi dai în cap cu bâta – el nu înțelege”, a argumentat Dodon.
Ei bine, impertinența lui Dodon dă peste margini, el vrea să-i semene în toate stăpânului său de la Kremlin. El nu a auzit până acum de separația puterilor în stat? El chiar crede că poate fi un președinte al cărui însemn al puterii cu care a fost învestit este bâta? Păi, în acest caz, să se ducă, să-și caute altă țară pe care să o conducă, poate mai găsește undeva prin vreo junglă, ca să nu jignim pe cineva de pe alt continent…
Să-i amintim că prin 2000 și Lucinschi a vrut împuterniciri sporite, și până la urmă, Parlamentul l-a trimis să plimbe ursul, reducându-le chiar și pe cele pe care le avea șeful statului, acesta fiind ales de Legislativ. Voronin a avut, în primul mandat, o majoritate covârșitoare (71 de deputați), putea să modifice chiar și Constituția, însă bătrânul general nici nu a încercat să se joace cu focul, înțelegând foarte bine că se poate frige. Ei, uite, Dodon, ca un mojic ajuns din voia întâmplării, crede că i se permite orice. Unii juriști notorii și politicieni au remarcat în mai multe rânduri că Dodon a încălcat Constituția fiind în funcția de președinte. Până unde crede el că poate ajunge sfidând legea fundamentală și normele elementare, nemaivorbind de cele de bun simț?

În legătură cu atacurile dure din partea mai multor politicieni adresate în ultima perioadă față de judecători, Executivul Asociației Judecătorilor RM a făcut public un comunicat.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se declară îngrijorată de atacurile dure în adresa justiției din ultima perioadă, prin care magistrații sunt caracterizați prin afirmaţii generalizatoare ca fiind influențabili, motiv pentru care considerăm asemenea declarații extrem de periculoase, capabile să contureze imaginea unei ameninţări inadmisibile la independenţa justiţiei și o imixtiune în procesul de înfăptuire a acesteia.
Separația și colaborarea puterilor reprezintă piatra de temelie a oricărei societăți democratice. Aceasta presupune o delimitare clară a competențelor și obligațiilor în condițiile respectului reciproc între instituțiile statului. Exercitarea competențelor are loc conform procedurilor stabilite prin lege, fapt care urmează a fi luat în considerare în cazul manifestării dezacordului cu activitatea unei anumite instituții.
În temeiul Legii, puterea judecătorească se exercită numai prin instanţă judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri, iar judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii. Judecătorii iau decizii în mod independent şi imparţial şi acţionează fără niciun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, inclusiv judiciare.
Prin urmare, orice discurs cu privire la statutul judecătorului în procesul de înfăptuire a justiției, nu trebuie să afecteze atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea pe care, într-o societate democratică, competenta și corectitudinea instanțelor judecătorești trebuie să o inspire societății. Într-un stat de drept, extrapolarea nemulțumirilor referitoare la examinarea unor cauze, asupra întregului sistem judiciar, sunt inadmisibile, or asemenea afirmații aduc, inevitabil, atingere principiului separației și colaborării puterilor în stat și, implicit, independenței judecătorilor.

Dezacordul cu soluțiile pronunțate de către instanțele judecătorești poate fi exprimat în forme adecvate.

Din aceste considerente, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, cheamă toate persoanele, inclusiv exponenții politici, ce exprimă opinii cu privire la sistemul judecătoresc, să manifeste corectitudine și echilibru în discursurile sale, astfel încât consolidarea independenței puterii judecătorești să nu fie afectată în nici o formă, determinând încrederea cetățeanului în actul de justiție”.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte