Codreanu: Chicu trebuie să-și dea demisia. ANC trebuie să-i retragă cetățenia română

23 Mai 2020 15:18 788 0 Ultima modificare 23 Mai 2020 15:20

Am evitat să reacționez, ieri, la declarațiile apărute pe pagina de Facebook a premierului de la Chișinău, Ion Chicu. Păreau într-atât de deplasate încât era imposibil să fie reale. Or, în epoca fake news, e ușor să greșești din graba de a comenta ceva ce, ulterior, este infirmat. Am văzut, totuși, că afirmațiile nu au fost nici retractate, nici infirmate, nici șterse de pe pagina care pare a fi asumată de premierul Republicii Moldova. Chiar și acum, înainte de publica acest articol, am intrat pe respectiva pagină să văd dacă postarea e acolo.

Enormitățile prezentate de Chicu cu privire la situația epidemiologică din Republica Moldova comparată cu cea din România sunt contrazise de statisticile la zi. O manipulare care nici măcar nu merită comentată. Ceea ce e revoltător e că astfel de atacuri sunt lansate de premierul statului care primește ajutor umanitar din țara pe care o atacă - echipamente de milioane de euro și cadre medicale (unele dintre ele infectate în timpul misiunii umanitare). Să vorbești despre corupția în alte state din capitala statului care a intrat în istorie cu "furtul miliardului" este absolut jenant. Nu o fi România un stat-exemplu, un paradis social-economic și mai trebuie să depunem multe eforturi pentru a recupera teren în comparație cu economiile avansate ale Europei, dar să fii arătat cu degetul de cineva care gestionează economia celui mai sărac stat din Europa e hilar de-a dreptul. Putem critica România și, prin asta, de fapt, criticăm comportamentul iresponsabil al autorităților, așa cum am făcut-o chiar recent - fără a aluneca vreodată spre românofobie.

Supărările lui Chicu cu privire la afirmațiile unui europarlamentar român, transformate în pretext pentru a ataca România, sunt inacceptabile. Nu contează nici numele respectivului membru al Parlamentului European, nici afirmațiile făcute. Ceea ce contează este că premierul moldovean nu s-a limitat la a-l ataca pe acesta și a-i reproșa lipsa lucrurilor bune făcute pentru România. În privat, poate spune orice despre oricine. Este inadmisibil pentru un premier să reacționeze oficial în acest mod oricât de deranjat ar fi fost pentru că ele implică poziția întregului stat. Pozițiile publice ale premierului Chicu au născut semne de întrebare anterior. Și atunci când a declarat că "e cetățean român, dar prin venele lui curge sânge de om" (sic!) și atunci când a refuzat să accepte un adevăr incontestabil - faptul că Rusia e un stat expansionist, în condițiile în care Moscova are dislocate trupe de ocupație în regiunea transnistreană. Fizice. Virtual, a ocupat întreaga republică prin propaganda care se revarsă zilnic prin posturi de televiziune și radio rusești.

Ca cetățean al Republicii Moldova, îi cer demisia premierului Ion Chicu! Prin atacurile denigratoare la adresa României nu a ofensat doar România. În primul rând, este o insultă la adresa cetățenilor Republicii Moldova care prețuiesc sprijinul constant pe care l-au primit de-a lungul timpului din partea Bucureștiului. Eu mă număr printre ei. Fac parte din contingentul de sute de mii de basarabeni care au beneficiat de burse ale statului român. Sunt mândru să fiu cetățean al României, stat-membru UE și NATO. Din 2016, am onoarea să îi reprezint pe românii din afara granițelor în Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Domnule Ion Chicu, ne-ați ofensat pe noi toți, cei născuți în actuala Republică Moldova, care am citit cărți de istorie din care lipsesc elemente de propagandă sovietică ce a încercat fără succes să ne mancurtizeze și să ne rupă de Patria noastră, de arealul românesc.

Ca cetățean român și ca parlamentar al României le solicit autorităților abilitate să îi retragă cetățenia română lui Ion Chicu în conformitate cu articolul 25 al Legii 21/1991 a cetățeniei române, alin. 1., lit. a: "cetățenia română se poate retrage persoanei care, aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României". Declarația războinică a premierului este echivalentul unei fapte ce lezează prestigiul României. Voi trimite, luni, o cerere în acest sens Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Apreciez ca oportună reacția Ministerului Afacerilor Externe și convocarea ambasadorului R. Moldova la București în acest sens (m-aș bucura ca MAE să fie la fel de ferm și în relațiile cu alte state). Dar nu este suficient. Trebuie regândită din temelii întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău. Este a doua palmă dată României, în ultima perioadă, după "ceremonia" organizată sub un pod la sosirea convoiului cu materiale sanitare donate de România. Am pledat mereu pentru sprijin acordat direct în comunitățile locale. Dacă tot spunem că suntem preocupați de bunăstarea cetățenilor R. Moldova, trebuie să ne comportăm ca atare. Avem un Departament pentru Relația cu Republica Moldova în cadrul Guvernului care poate gestiona cu succes orice ajutor financiar și material pe care Bucureștiul să îl ofere Chișinăului pe viitor. În rest, dacă ne-ar preocupa cu adevărat cetățenii moldoveni, am realiza măcar o parte dintre aceste obiective - Decalog pentru Republica Moldova.

Este important ca românii din țară să înțeleagă că poziția exprimată de premierul Ion Chicu nu reflectă nici pe departe atitudinea majorității cetățenilor Republicii Moldova, o bună parte dintre ei și cetățeni ai României deja. Încă mai sper că primul ministru Chicu va avea suficientă înțelepciune și va prezenta scuze publice pentru acea postare denigratoare la adresa României. Deocamdată, nici măcar nu merită să intrăm în sfera speculațiilor și să ne gândim că această declarație ar avea menirea de a deplasa atenția opiniei publice de la recentul scandal în care este vizat președintele Igor Dodon. Dacă tot eram la capitolul "băiețași și patroni".

Închei printr-o declarație pe care nu am ezitat să o fac ori de câte ori a fost cazul. Sunt convins că nu sunt singurul. Vă invit pe toți cei care simțiți la fel să transformăm acest episod urât din relația Chișinău-București în ocazia de a spune din nou: "România, te iubesc!".

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte