Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie să continue

01 Mai 2020 11:52 464 0 Ultima modificare 01 Mai 2020 11:54

Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie să continue - acum chiar mai mult decât înainte de criză. Un dialog orientat pe atingerea obiectivelor, cu interacțiuni regulate ale celor doi reprezentanți politici este crucial pentru rezolvarea problemelor umanitare generate de criza COVID-19 în rândul populației de pe ambele maluri, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în discursul adresat joi, 30 aprilie, Consiliului Permanent al OSCE, notează IPN.

Potrivit raportului, Misiunea a încurajat în mod repetat părțile să participe la ședințele grupurilor de lucru pe subiecte urgente legate de COVID-19 prin intermediul conferințelor video, în special ale experților în domeniul sănătății.

„Părțile trebuie să facă schimb de date specifice, să evalueze riscurile existente pentru sănătatea publică și să examineze toate formele de cooperare. Ședințele experților în domeniul sănătății și alte subiecte legate de situația actuală, precum problemele bancare, sunt importante pentru a găsi soluții viabile și reciproc agreabile în beneficiul populației, a declarat Claus Neukirch.

Potrivit oficialului, de la introducerea stării de urgență în Moldova, Misiunea a depus eforturi susținute pentru a facilita găsirea unor soluții practice pentru a soluționa problemele cauzate de criza COVID-19 pentru oamenii care trăiesc în Zona de Securitate. Misiunea a efectuat 30 de vizite de monitorizare în ultimele șase săptămâni și a continuat eforturile sale active de mediere.

De asemenea, Misiunea a monitorizat procesul de import a mărfurilor de primă necesitate în Transnistria după închiderea punctelor de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean de la granița moldo-ucraineană. Deși părțile au identificat mai multe soluții provizorii pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor de pe ambele maluri, unele probleme persistă.

În discursul său, șeful Misiunii a subliniat în special impactul restricțiilor privind libertatea de circulație impuse de Tiraspol ca răspuns la pandemie, inclusiv în Zona de Securitate. Șeful Misiunii a reiterat necesitatea ca Tiraspolul să își regândească abordarea actuală și să se asigure că oamenii se pot deplasa la locul lor de muncă, pot avea acces la servicii de asistență medicală, la bancomate și la alte necesități.

„Orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control”, a reamintit șeful Misiunii. „Este extrem de important ca restricțiile impuse în legătură cu pandemia să fie înlăturate îndată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”, a adăugat acesta.

Șeful Misiunii a salutat disponibilitatea părților de a sprijini o vizită de documentare pe malul stâng, prevăzută pentru săptămâna viitoare, a Organizației Mondiale a Sănătății împreună cu Misiunea OSCE.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte