Doi europarlamentari îl pun la zid pe Dodon pentru „campaniile de propagandă și dezinformare”

30 Aprilie 2020 18:17 881 0

Președintele Delegației Parlamentului European în cadrul Comitetului de Asociere Parlamentară UE-Moldova, Siegfried Mureșan, și președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius (în imagine), au făcut publică o declarație comună în care condamnă mesajele denigratoare ale actualei guvernări de la Chișinău la adresa Uniunii Europene, care, în opinia oficialilor, ar încerca să pună pe seama UE eșecurile proprii.

Europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile recente din Republica Moldova. „În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Moldovei, campaniile de propagandă și dezinformare continuă prezintă o imagine distorsionată și nerealistă. Atacurile constante ale președintelui Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu ajută moldovenii și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-Moldova”, spun deputații, citați de unimedia.info.

Cei doi oficiali europeni afirmă că, până acum, UE și a partenerii internaționali au oferit Republicii Moldova asistență financiară în valoare de până la 0,5 miliarde de euro, destinată cetățenilor moldoveni.

Aceștia amintesc că Uniunea Europeană a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane de euro pentru nevoi imediate, precum livrări de echipamente de protecție și ventilatoare, subvenții pentru dezvoltarea activităților comerciale sau renovarea spitalelor.

Totodată, în declarație se menționează faptul că UE va oferi Republicii Moldova o asistență macrofinanciară suplimentară (MFA) de 100 de milioane de euro, menită să atenueze efectele crizei provocate de Covid-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Această asistență vine în completarea asistenței macrofinanciare în curs, în valoare de 70 de milioane de euro, care urmează să fie alocată în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe, înainte de iulie 2020, în acord cu foaia de parcurs privind implementarea reformelor. În context, FMI extinde, de asemenea, acordarea de ajutor de urgență în valoare de 220 de milioane de euro pentru a atenua efectele economice ale crizei Covid-19 în Republica Moldova.

„Ajutorul UE nu urmărește să acopere scopurile politice de guvernare, ci să-i ajute direct pe moldovenii afectați de criza Covid-19. De aceea, o parte din ajutorul UE se adresează direct cetățenilor prin proiecte existente, nu către vistoeria guvernului. Nici un președinte sau persoană publică nu-și poate atribui ajutorul oferit de UE”, au precizat eurodeputații.

„Nu vom tolera încercarea guvernului actual de a folosi UE ca țap ispășitor pentru eșecul lor de a îndeplini așteptările oamenilor”, au ținut să sublinieze eurodeputații, care au menționat faptul că „în timp ce ajutorul primit de la Uniunea Europeană este desconsiderat și omis, vedem cum autoritățile actuale aprobă un împrumut dubios din partea Federației Ruse, care își servește interesele politice, în timp ce impune condiții suplimentare cetățenilor și bugetului țării”.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte