Curtea Constituțională va examina săptămâna viitoare sesizările privind creditul din Rusia

28 Aprilie 2020 16:00 396 0 Ultima modificare 28 Aprilie 2020 19:49

Curtea Constituțională (CC) va examina cele trei sesizări ale deputaților din opoziție care vizează legalitatea Acordului de împrumut cu Federația Rusă în cadrul unei ședințe săptămâna viitoare, pe 7 mai.

„Plenul Curții Constituționale a declarat astăzi admisibile și a conexat sesizările 56a, 57a și 58a din 2020. Totodată, plenul Curții a stabilit ca dată a ședinței publice pentru aceste sesizări ziua de 7 mai 2020, ora 10.15”, arată CC într-un scurt comunicat de presă, citat de ziarulnational.md.

Acordul de împrumut cu Federația Rusă a fost votat joia trecută de către 56 de deputați socialiști și democrați, dar a fost contestat în aceeași zi la Curtea Constituțională de către deputatul Sergiu Sîrbu de la grupul „Pro-Moldova”. Drept urmare, Înalta Curte a suspendat intrarea în vigoare a documentului, până la examinarea în fond a sesizărilor care îl vizează.

Ulterior, și deputatul PAS a contestat la Înalta Curte unele prevederi din Acordul respectiv care ar fi în defavoarea R. Moldova. Este vorba despre transformarea datoriilor companiilor care iau credite din băncile rusești în datorie de stat a R. Moldova și facilitățile oferite companiilor rusești pentru a câștiga contracte achitate din bugetul republicii noastre.

O altă sesizare la Înalta Curte pe același subiect a fost semnată de deputatul PPDA Dinu Plîngău.

Menționăm că, în cadrul aceleiași ședințe din 7 mai, Curtea Constituțională va pronunța dispozitivul hotărârii referitoare la sistemul electoral în baza căruia ar urma să se desfășoare eventualele alegerile parlamentare anticipate.

Sesizarea a fost depusă de deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea, în octombrie 2019, după revenirea la sistemul proporțional de vot, atunci când funcționa alianța de guvernare dintre Blocul ACUM și socialiști.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte