Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC

 

Iurie Reniță: Galina Dodon și afacerea familială "Exclusiv Media" SRL

27 Aprilie 2020 10:48 722 0

Deputatul Iurie Reniță vine cu detalii noi despre afacerile dubioase ale clanului Dodon și ale PSRM. Investigația a fost postată pe pagina de facebook a politicianului. O redăm integral: 

”Una din sursele de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federația Rusă prin filiera Bahamas, prin intermediul căreia au fost spălate circa 1,5 milioane euro (33 milioane 389 067 lei moldovenești). Ulterior acești bani au fost "împrumutați" prin intermediul societății "Exclusiv Media" SRL mai multor fruntași psrm-iști, suma variind între 6, 5 milioane și 500 000 lei. De menționat în context că această societate - "Exclusiv Media" SRL - a devenit o verigă importantă în spălarea de bani. Din documentele prezentate anterior, atât publicului cât și Procuraturii Generale, rezultă că în aceste operațiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidențial Igor și Galina Dodon, ultima având dreptul de semnătură bancară din numele "Exclusiv Media" SRL. Dreptul la prima semnătură abilitează titularul (Galina Dodon) să participe la administrarea efectivă a patrimoniului societății comerciale și să se implice în procesul de administrare, ceea ce face diferența distinctă vis-a-vis de alți colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media” (în anexă rog să vedeți Fișa cu specimene de semnături și amprenta ștampilei, în care figurează și cea a Galinei Dodon). Prezența consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiță, în calitate de fondator al "Exclusiv Media" SRL și a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degrabă, o acoperire clasică de a mușamaliza adevărații deținători, beneficiari și factori decizionali ai acestei afaceri - familia Igor și Galina Dodon.
Este mai mult decât evident că societatea "Exclusiv Media" SRL este una din afacerile familiei Dodon, cu ramificații multiple de rudenie și interpuși docili, inclusiv cu implicarea (poate chiar decisivă!) a magnatului rus Igor Ceaika, care apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune "Primul în Moldova" și "Accent TV", cu o cotă-parte de 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, și deține ambele canale. Se cunoaște că tot prin această filieră rusească vin și acele sponsorizări "generoase" ale activității fundației de caritate "Din suflet" a "primei Doamne", implicată plenar și primordial în acțiuni cu caracter politico-electoral și mai puțin de binefacere.
Igor Dodon in anul 2015 era președintele PSRM și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Funcția de demnitate publică de deputat îl obliga pe acesta să indice în Declarația sa cu privire la conflictele de interese personale calitatea de membru al organului de administrare al „Exclusiv Media” SRL, adică a soției sale Galina Dodon. Dodon a menționat în Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 faptul că soția sa Dodon Galina a primit un salariu în mărime de 54.075 lei de la „Exclusiv Media” SRL. Totodată, în Declarația cu privire la interesele personale pentru anul 2015 deputatul Igor Dodon nu indică calitatea de membru al organului de administrare al societății „Exclusiv Media” SRL a soției sale, Galina Dodon. Iată și dovezile cele mai concludente privind ignorarea cu bună știință a prevederilor legale in vigoare:
1). Fișa nr.2832 cu specimene de semnături și amprenta ștampilei din 02.12.2015 ale PP „Exclusiv Media” SRL;
2). Declarația cu privire la interesele personale pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor;
3). Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor.

Acțiunile lui Igor Dodon, în calitate de deputat, cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art.3521 din Codul Penal „Falsul în declarații”. Potrivit art.3521 alin.(2) din Codul Penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale este pedepsită cu amendă în mărime de la 400 la 600 unităţi convenţionale (20000 - 30000 lei) sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani).
În examinarea și investigarea imparțială, exigentă și responsabilă a operațiunii de spălare de bani "Bahamas" Procuratura Generală, inclusiv structurile ei specializate, sunt obligate de legislația în vigoare să acționeze în strictă conformitate cu prevederile art. 63 (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar următoarele aspecte: "Interogarea în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune se interzice".
Așadar, după prezentarea tuturor documentelor privind implicarea incontestabilă a deputaților Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja în spălarea de bani prin intermediul SRL-ul lui Igor Dodon “Exclusiv Media” prin filiera Bahamas considerăm că există suficiente dovezi legale pentru prezența multașteptată în plenul Parlamentului a Procurorului General cu solicitarea de ridicare a imunității parlamentare a persoanelor susmenționate, toți membri ai partidului socialiștilor, lider „informal” al căruia este actualul șef de stat Igor Dodon.

P.S. Conform demersului Procuraturii Anticorupție adresat FISC-ului pentru obținerea informațiilor relevante, vă prezentăm lista integrală a membrilor-fruntași ai PSRM, care au beneficiat de împrumuturi fără dobânda de la 6,5 milioane până la 500 000 lei prin intermediul societății "Exclusiv Media" SRL pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din anul 2016:

1). Petru BURDUJA;
2). Veaceslav ANGHEL;
3). Corneliu FURCULIȚĂ;
4). Galina DODON;
5). Tatiana STAVER;
6). Ludmila FURCULIȚĂ;
7). Vitalie DODICĂ;
8). Natalia ANGHEL;
9). Maxim LEBEDINSCHI;
10). Vadim FILIPOV;
11). Oleg BODEAN;
12). Veaceslav TOFAN;
13). Artur BORȘ;
14). Ion PÎNTEA;
15). Sava BATOG;
16). Dorin BORDEIANU;
17). Ion GAZEA;
18). Serghei ZAVADȚCHI;
19). Nicolae PAVALACHI;
20). Valerii GARBUR;
21). Gheorghe TATAR;
22). Vasile PORUBIN;
23). Petru CORDUNEANU;
24). Carmena LUPEI;
25). Vasile BOLEA;
26). Dinari COJOCARU;
27). Vladimir ODNOSTALCO.

Este posibil ca imaginea să conţină: text
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare, costum şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, costum, text care spune „PC про онгресс во доверия”
 
 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte