Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC

 

Banii publici și corupția la primăria capitalei pe timp de Covid

24 Aprilie 2020 13:33 376 0 Ultima modificare 24 Aprilie 2020 14:59

Mi-a reușit eficientizarea cheltuirii banilor publici, dar nu sunt sigur că mi-a reușit și eliminarea corupției:

Săptămâna trecută, am solicitat Primăriei mun. Chișinău să revadă tariful de 8 lei/km, aplicat pentru transportarea medicilor care luptă cu COVID-19, considerându-l exagerat și demonstrând că există oferte mai avantajoase, ca de exemplu 6 lei/km, din partea altor agenți economici pentru același tip de serviciu, astfel să eficientizăm cheltuirea banilor publici, scrie, pe pagina sa de Facebook, Corneliu Pântea, consilier municipal PUN. 

În același timp, am solicitat să fie implicați mai mulți transportatori în acest proces (cel puțin, cei care au venit cu oferta de 6 lei/km), și nu doar unul singur, cum era inițial.

Ce am obținut:

• Primăria mun. Chișinău a modificat contractul nr.29/20 din 26.03.2020, astfel încât, începând cu 16 aprilie 2020, plata pentru serviciile de transport constituie 6 lei/km tur-retur.

• Serviciile de transport, în continuare, vor fi efectuate de către un singur transportator, mai bine spus de același, care a fost desemnat inițial, SRL AFGBASVET. Ceilalți au rămas pe tușă.

Întrebarea mea către primarul general este:

• de ce nu s-a negociat acest preț de 6 lei/km pe 26.03.20 la semnarea contractului, dar abia la 15 aprilie, și asta ca urmare a intervenției mele, în așa fel, în 20 de zile s-au cheltuit suplimentar din bugetul municipal peste 60 de mii de lei.

• de ce în prestarea serviciului dat este antrenat în continuare doar un singur agent economic, cu toate că ofertele mai bune au parvenit de la alții (de data asta, chiar mă pune pe gânduri).

În concluzie: de jure, mi-a reușit diminuarea cheltuielilor din banii publici, ce este un succes, dar de facto... nu sunt sigur că am eliminat până la capăt elementul de corupție.

Sper să nu aflăm mai târziu că traseul pe care îl parcurge zilnic transportatorul cel puțin s-a dublat (astăzi constituie 1600 km/zi)

Dar vom monitoriza și în continuare procesul...

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte