Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Hoțul strigă: „Prindeți hoțul!”. PSRM acuză că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC, după ce Țurcan a fost demis din funcția de președinte

24 Aprilie 2020 12:25 485 0 Ultima modificare 24 Aprilie 2020 12:31

După ce și-au subordonat, practic, toate structurile în stat și erau siguri că nimeni și nimic nu le poate sta în cale, socialiștii, normal, se arată foarte deranjați, chiar frustrați că omul lor din fruntea Curții Constituționale a fost înlăturat fără menajamente, în mod surprinzător. 

Ei susțin că schimbările care au avut loc joi la Curtea Constituțională (CC) – demiterea prin vot de neîncredere a lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC și alegerea Domnicăi Manole în această funcție reprezintă „o încercare de preluare a controlului acestei instituții de către un grup infracțional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică”.

Într-un comunicat de presă, PSRM precizează, între altele: „considerăm că sunt indicii clare că schimbările care au avut loc, ieri, la Curtea Constituțională sunt în realitate o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică, blocarea inițiativelor sociale și economice ale Guvernului, până la ajungerea în situația în care cetățenii să nu mai primească pensii și salarii, o situație foarte posibilă dacă pachetul de legi votat ieri în Parlament va fi anulat”.

Socialiștii acuză că de asta s-ar face vinovați deputații din Partidul Șor și cei din grupul parlamentar Pro Moldova. De asemenea, PSRM acuză că „toate acestea se întâmplă cu concursul larg al PAS și PPDA, partide care s-au lăsat atrase în acest joc de interese, partide care sunt preocupate doar de interesele lor politice, nu de interesul cetățenilor”.

Mai mult, socialiștii acuză că partidele de opoziție, care ar avea drept scop subminarea efortului Guvernului de a pune în aplicare planul social de sprijinire a cetățenilor pentru ieșirea cu bine din criza provocată de pandemie, vor ataca la CC pachetul de legi votat ieri în Parlament de PDM și PSRM, pachet de legi care anterior, fiind asumat de Guvern în fața Parlamentului, a fost anulat de Curte.

„Este foarte evident deja pentru întreaga societate că aceste acțiuni s-au intensificat în momentul în care Guvernul a decis ca o parte din taxa de aeroport, plătită de cetățeni în costul biletelor de călătorie cu avionul, să fie întoarsă la stat și să fie folosită pentru ajutarea cetățenilor afectați de criza socială și economică. Decizia a generat nemulțumirea grupului care controlează ilegal Aeroportul Internațional Chișinău, grup care a încercat mai întâi să blocheze în Parlament pachetul de legi pentru sprijinirea cetățenilor prin intermediul grupului Pro Moldova, creată și susținută de condamnatul Ilan Șor. Când au văzut că au eșuat, au apelat la metodele bine cunoscute din trecut și au blocat pachetul de legi la Curtea Constituțională, iar când acesta a fost revotat de majoritatea parlamentară, au decis că au nevoie de un control total asupra CC”, se arată în comunicatul remis de PSRM, citat de cotidianul.md.

Reamintim că Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al CC, prin votul de neîncredere acordat de colegii săi, după ce acesta a raportat șefului statului despre modul în care au votat magistrații CC suspendarea asumării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, încălcând astfel legislația, Curtea Constituțională fiind independentă și nesupunându-se nici unei forțe în stat în afară de Constituție.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte